IJsselblogs

Lies Kortenhorst en Marten Heijs
Expositie en publicatie met tekeningen en korte verhalen
16.06.17 - 23.09.2017

Sinds januari 2014 tekent Lies Kortenhorst op haar blog Next Step wekelijks iets wat haar opvalt in haar directe omgeving. De IJssel, waar zij vlakbij woont, was tot nu toe 24 maal aanleiding voor een tekening.  Zonder dat het een vooropgezet plan was, vertellen de tekeningen het verhaal over de snelle verandering van het landschap tijdens de uitvoering van het programma  'Ruimte voor de Rivier’ en de ingebruikname van de vernieuwde IJsseloevers. Deze tekeningen zijn van vrijdag 16 juni tot en met zaterdag 23 september bij boekhandel Praamstra aan de Keizerstraat in Deventer te zien.

De expositie wordt op vrijdag 16 juni om 17.30 uur geopend door de heer Jaap Starkenburg, directeur van de stichting IJssellandschap.

Speciaal ter gelegenheid van de IJsselbiënnale zocht Lies de samenwerking met Marten Heijs, die al enkele jaren blogs en korte verhalen schrijft. Vaak spelen die in Deventer. Hun manier van observeren, met veel oog voor het detail, hebben zij gemeen. Lies en Marten zochten samen vier locaties aan de IJssel en tekenden en schreven daarbij elk hun eigen IJsselblog. Dat leverde werk op dat elkaar op vele manieren raakt, maar toch onafhankelijk van elkaar is: dezelfde locatie, maar een eigen kijk.

De vier tekeningen met verhalen zijn vanaf 16.06.17 in druk verkrijgbaar. Deze publicatie is met veel zorg vormgegeven door Elsbeth Volker en is verkrijgbaar bij boekhandel Praamstra, IJsselbiennalelocaties en per post te bestellen via martenheijs@gmail.com en info@lieskortenhorst.nl.

Lies Kortenhorst en Marten Heijs 
Lies Kortenhorst (Heeten, 1953) is beeldend kunstenaar en woont en werkt sinds 1979 in Deventer. Met een open blik tekent en schildert zij het stedelijke landschap. Wat zie je, wat blijft hangen in de grote hoeveelheid aan indrukken? Haar werk ontstaat in een langdurig proces van schilderen, tekenen, het plakken en weer strippen van tape en collagetechnieken. De blogtekening is sneller gemaakt. Die speelt zich af op een wekelijks wisselende plek, waar iets haar aandacht trok. De tekening is samengesteld uit verschillende schetsjes van die locatie. Door te tekenen kijk je beter en duikt er vaak een onverwacht verhaal op.

Marten Heijs (Deventer, 1962) publiceerde de afgelopen jaren een groot aantal blogs op zijn wordpress-site. Meestal zijn het heel beeldend geschreven korte verhalen of impressies, vaak tegen een Deventer achtergrond en met veel oog voor het detail, want in het korte bestek van 500 woorden is het juist het detail dat het eigenlijke verhaal vertelt. Een lezer noemde ze eens “columns, maar dan zonder krant.”