Duurzaamheid

Het thema van de IJsselbiënnale is de impact van klimaatverandering op het landschap. Hoe kan de IJsselbiënnale haar eigen voetafdruk verkleinen? Geïnspireerd door de circulaire economie en de Global Goals stellen we onszelf een aantal doelen. We betrekken hierbij al onze relaties: bezoekers, partners, leveranciers, programmamakers, kunstenaars en cultuurmakers. 

Voor deze tweede editie richten we ons op: bewustwording, mobiliteit, grondstoffen en energie. We onderzoeken hoe we materialen van de kunstenaars kunnen hergebruiken en we proberen zonnepanelen bij kunstwerken te plaatsen waar stroom nodig is. Verder stimuleren we bezoekers om zoveel mogelijk te gaan fietsen, we gaan artikelen verkopen die duurzaam geproduceerd zijn en ontwerpen onze banieren en vlaggen tijdloos opdat deze steeds weer herbruikbaar zijn. En als hergebruik niet mogelijk is proberen we er weer nieuwe producten van te maken.

Voor de afbeeldingen in hoge resolutie klik hier.
Afbeelding 1: Doelstellingen IJsselbiënnale

IJsselbiënnale en circulaire economie

Kringloopsamenleving

Steeds vaker wordt voor duurzaamheid de term ‘Circular Economy’ gebruikt. Vrij vertaald: Kringloopsamenleving. Het idee erachter is simpel: grondstoffen worden product en producten worden weer grondstof. In de natuur gebeurt dit vanzelf: een plant groeit, sterft, composteert en wordt voedsel voor een nieuwe plant. In onze samenleving kennen we al de kringloopwinkel of papier recyclen. De gedachte achter de kringloopsamenleving is dat we alles in een kringloop organiseren om zo te stoppen met het uitputten van de aarde. Om grondstoffen opnieuw te gebruiken en tot producten en voedsel te komen zijn water en energie nodig. Ook hierin worden nieuwe methoden ontwikkeld om de aarde niet meer te belasten.

In het dagelijks leven kom je verschillende kringlopen tegen. Thuis, onderweg, op je werk. Soms is het mogelijk om iets met elkaar te delen, waardoor het veel meer gebruikt wordt voordat het weer grondstof moet worden. En soms ontdek je dat je een bepaald product helemaal niet nodig hebt…

27 ‘kringloop’ initiatieven uitgelicht met QR codes bij 26 kunstwerken

De IJsselbiënnale wil de bezoeker graag inspireren met wat er in de IJsselvallei zoal op het gebied van kringloopsamenleving gebeurt. Wij werken daarbij samen met Cleantech Regio. Vanuit een groslijst van heel veel mooie kringloopinitiatieven selecteren we er 27. Een selectiecommissie helpt daarbij.

Er komen 27 kunstwerken langs de IJssel. Bij elk kunstwerk vind je een QR-ode met daarin vier buttons met informatie over: het kunstwerk, het landschap, een educatieve opdracht én een kringloopinitiatief. Ook in de reisgids van de IJsselbiënnale staan de QR-code’s voor meer informatie. Daarnaast presenteren de initiatieven zich ook live in de fysieke presentatieruimte in de Harculo centrale in Zwolle.

Cleantech Regio stelt zich voor:

‘Een eindige aarde kent geen oneindige hoeveelheid grondstoffen.’

Deze uitspraak van staatssecretaris Stientje van Veldhoven geeft precies aan voor welke uitdaging we staan. We moeten ons gedrag gaan aanpassen en onze samenleving en economie anders inrichten. Doen we dat niet, dan komen we vroeg of laat bij het einde van wat de aarde ons kan bieden. We moeten naar een samenleving waarbij minder grondstoffen uit de aarde worden gehaald, materialen voortdurend worden hergebruikt en er minder afval ontstaat. Deze nieuwe manier van leven en werken wordt ook wel de circulaire of kringloop-economie genoemd. Het sluiten van kringlopen is geen makkelijke opgave, maar er zijn al veel mensen uit onze regio vol (duurzame) energie mee bezig! Deze, soms verborgen, parels verdienen aandacht.

Cleantech Regio ondersteunt het team van de IJsselbiënnale bij het opzetten van een ‘circulaire route’ voor de IJsselbiënnale 2021. Een route om al die mooie en belangrijke projecten en initiatieven op het gebied van duurzaamheid en circulariteit zichtbaar en tastbaar te maken. Om elkaar te kunnen inspireren en om voor al deze innovatieve koplopers en dwarsdenkers in onze regio te applaudisseren. Het zijn deze grote en kleine initiatieven die het verschil maken.

Als netwerkorganisatie stimuleert Cleantech Regio samenwerking en ondersteunt toekomstgerichte projecten zoals de ‘circulaire route’ van de IJsselbiënnale. Cleantech Regio helpt initiatieven en ideeën van ondernemers, overheden, onderwijs en onderzoek en maatschappelijke organisaties een stap verder. Door samen aan de goede dingen te werken zorgen we voor een schone toekomst waarin het voor iedereen fijn is om te leven, werken en wonen.

Kijk voor meer informatie op www.cleantechregio.nl.