Duurzaamheid en de IJsselvallei

Het thema van de IJsselbiënnale is de impact van klimaatverandering op het landschap. Hoe kan de IJsselbiënnale haar eigen voetafdruk verkleinen? Geïnspireerd door de circulaire economie en de Global Goals stellen we onszelf een aantal doelen. We betrekken hierbij al onze relaties: bezoekers, partners, leveranciers, programmamakers, kunstenaars en cultuurmakers. 

Voor deze tweede editie richten we ons op: bewustwording, mobiliteit, grondstoffen en energie. We onderzoeken hoe we materialen van de kunstenaars kunnen hergebruiken en we proberen zonnepanelen bij kunstwerken te plaatsen waar stroom nodig is. Verder stimuleren we bezoekers om zoveel mogelijk te gaan fietsen, we gaan artikelen verkopen die duurzaam geproduceerd zijn en ontwerpen onze banieren en vlaggen tijdloos opdat deze steeds weer herbruikbaar zijn. En als hergebruik niet mogelijk is proberen we er weer nieuwe producten van te maken.

Duurzame initiatieven

We zien dat klimaatverandering invloed heeft op onze rivier en haar landschap: verlies van biodiversiteit, stijging van temperatuur, hoge waterstanden en periodes van droogte. Deze ontwikkelingen vragen om een fundamenteel andere omgang van de mens met de leefomgeving. We moeten samen, meer dan ooit, aan de toekomst denken.

Gelukkig zien we ook de opkomst van duurzame energie, circulaire economie en een groeiend klimaatbewustzijn. En er is een flink aantal partijen en initiatieven dat zich met een of meerdere van die transities bezighouden.

Als IJsselbiënnale – een onafhankelijk platform, podium en gespreksruimte – willen we 28 initiatieven verbinden en versterken. Daarom zetten we tijdens de IJsselbiënnale 2021 de spotlight op een aantal positieve ontwikkelingen in de IJsselvallei. Ze waren te vinden achter de QR-codes op de informatieborden bij de kunstwerken én in de presentatieruimte in de centrale Harculo. Laten we samen met verbeeldings- en verbindingskracht de toekomst in gaan! Hieronder staan de initiatieven die we in 2021 op het podium zetten: