WaardeRing

WaardeRing is een circulair ambachtsnetwerk. WaardeRing zoekt naar hoogwaardige toepassing van materialen die vrijkomen aan de “achterkant” van zes kringloopwinkels in de regio Zwolle. Hierbij wordt samengewerkt met de milieustraat, lokale ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties. Een aantal materiaalstromen is al succesvol. Enkele voorbeelden: demonteren van cd’s/dvd’s tot drie kunststof stromen waarvan nieuwe producten gemaakt worden, hergebruik en circulair verwerken van dekbedden en het opwerken van bedbodemlatten tot plafondafwerking. 

Het netwerk kent inmiddels ruim dertig partners in de regio Zwolle, waaronder Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus, ROVA, Design vakschool Cibap, Hogeschool Windesheim,  zorgorganisaties Philadelphia en Frion, circulaire ondernemers zoals Goed Houtbaar uit Heino en Studio Mulland uit Zwolle en de gemeenten Zwolle, Staphorst, Dalfsen, Ommen en Zwartewaterland. Natuur en Milieu Overijssel verzorgd de coördinatie.  

Voor werkzaamheden die nodig zijn om tot circulaire toepassingen te komen, zoals sorteren en demonteren, wordt samengewerkt met de arbeidstrainingscentra van praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Daarnaast wordt voor het zoeken van nieuwe toepassingen samengewerkt met het regionale mkb- en voeren studenten van mbo en hbo onderzoeks- en ontwerpopdrachten uit om tot nieuwe toepassingen te komen.