Educatie

VOOR DE JONGE BEZOEKER 

Onderkruipsels doorgronden – Educatief kunstproject langs de IJssel
Voor de tweede keer hebben Floor Coolsma en Jojanneke Dekens, beeldend kunstenaars en BIK-docenten, in opdracht van Stichting IJsselbiënnale een kunsteducatieproject ontwikkeld voor kinderen.

Deze keer gingen kinderen onderkruipsels doorgronden (onderzoeken zodat je ze beter begrijpt). Ze hebben een 35-tal kleine en grotere beestjes onderzocht die zich in en op de grond van het IJssellandschap bevinden.

In de oude Harculocentrale in Zwolle kon je een route bewandelen waar je langs verschillende opdrachten komt. Door de opdrachten leerde je de onderkruipsels beter kennen en doorgronden. Op deze manier kon je enorm veel te weten komen over de verschillende onderkruipsels die in je eigen achtertuin leven. Want wist je dat er een beerdiertje bestond of dat er maar één soort mol leeft onder de grond in Nederland?

Je kon dus altijd zelf aan de slag in Centrale Harculo maar daarnaast waren Floor en Jojanneke op een aantal momenten aanwezig op locatie om aan speciale opdrachten te werken. Zo kon je op de zaterdagen 24 juni, 15 juli en 22 juli bij Woeste Willem aan de slag met een bijzondere activiteit. En op de zaterdagen 29 juli, 5 augustus en op zondag 13 augustus waren Jojanneke en Floor in de Harculocentrale aanwezig waar je onder hun begeleiding weer aan de slag kunt gaan. De kunstenaars waren op al bovengenoemde dagen aanwezig tussen 12.00 en 16.00 uur.

De grootste drijfveer voor dit project was de interesse voor alle onderkruipsels die Floor en Jojanneke in hun eigen achter –en moestuin hebben gevonden en die ze tijdens wandelingen zijn tegengekomen. De bioscoopfilm ‘Onder het maaiveld’ en ‘ondersteboven van bijzondere bodemdieren’ (www.bodemdierendagen.nl) heeft hen ook veel inspiratie gegeven.