IJssellandschapssfeer

Josien ten Dijk
Educatiefproject
23.06.17 - 02.07.17

Aan het project hebben 20 scholen uit de gemeente Deventer meegedaan. De leerlingen kregen informatie over het riviergebied de IJssel, het belang van de rivier voor de stad en hoe zichtbaar de invloed van het klimaat is in het riviergebied . De leerlingen hebben met oliekrijt een tekening van een boom of struik gemaakt uit het riviergebied. Er is gelet op tekentechniek en gewerkt met opbouw van kleur. Daarnaast heeft elke leerling een houten bladvorm beschilderd van 1 meter hoog en maximaal 45 cm breed. Elke school heeft een eigen bladvorm en 2 eigen kleuren, hierbinnen heeft elke leerling een eigen mengkleur. De bladvormen staan langs de oever van de IJssel en creëren zo een regenboogeffect. De bladvormen staan aan de stadskant, Deventer, van de IJssel, de start is bij de A1, het eindpunt is bij de Jachthaveningang, Rembrandtkade.

Om een goed beeld te krijgen van het project kun je het beste aan de overkant van de IJssel (Bolwerkersmolenkant/Gelderland) wandelen, fietsen of met de auto rijden. Dit is ook in verband met het broedseizoen van de vogels in de uiterwaarden aan de stadskant. Het broedseizoen loopt tot eind juli en het gebied is daarom verboden te betreden. Het is een leefgebied van de vogels en dus erg belangrijk voor het voortbestaan van de vogels.

Josien ten Dijk 
Josien ten Dijk studeerde aan de AKI te Enschede en de Rijksacademie te Amsterdam. Ze studeerde af op de afdeling grafiek, met name lithografie, steendruk. Daarnaast heeft ze altijd getekend en geschilderd in verschillende technieken. Het landschap is, haar hele leven, een belangrijk onderwerp in haar werk. Andere onderwerpen zijn voorwerpen uit haar omgeving, situaties die ze dagelijks tegenkomt en het zelfportret. Ten Dijk wandelt veel en heeft altijd een schetsboek en camera bij zich: even schetsen, sfeer proeven, de kleuren, vormen, geluiden, richtingen en dynamiek zijn van belang. Regelmatige bezoeken aan musea geven haar inspiratie en rust, en ze geeft er rondleidingen. Naast studeren aan de academie en haar eigen werk geeft ze les aan volwassenen, jongeren en kinderen.

Facebook: IJssellandschapssfeer