Migratie van Wolven en Edelherten

Kunstenaarsduo SCHAAP&HAJEE
Beeldende kunst
14.06.17 - 24.09.17

Kernpunt van het project is de functie die de rivier de IJssel inneemt in het natuurbeheer van de aangrenzende provincies, Gelderland en Overijssel. De IJssel vormt een natuurlijke barrière voor de druk van de edelherten op de Veluwe, die naar het oosten willen. De wolven, die vanuit Duitsland inmiddels in Oost Nederland al enkele malen de grens zijn overgestoken, komen niet verder dan de IJssel. Om deze barrière te slechten, vraagt kunstenaarsduo SCHAAP&HAJEE aan toeristen, die het pontje "Het Kleine Veer" tussen Hattem en Zwolle gebruiken, hen te helpen. Ze hebben 300 cortenstalen silhouetten van wolven, op stokken, die van Overijssel naar de Veluwe gebracht moeten worden. Andersom vragen ze de mensen 300 cortenstalen hertengeweien, op stokken, van west naar oost op het pontje mee te nemen om ze daar in het Overijsselse landschap neer te zetten. Per middag zullen ongeveer 50 herten en 50 wolven via het pontje overgezet worden. 

Data:
Elke zondagmiddag in de maanden juli en augustus, zal deze migratie vanaf 12.00 uur plaatsvinden. Iedereen die een wolf en/of edelhert heeft gekocht mag hem zelf overvaren. Natuurlijk krijg je je wolf en/of edelhert na afloop van de IJsselbiënnale thuisgestuurd.

SCHAAP&HAJEE
Margreet Hajee is 30 jaar geleden afgestudeerd als monumentaal keramisch vormgeefster aan de kunstacademie van Kampen, en heeft sindsdien een beroepspraktijk in Deventer.

Wanda Schaap heeft aan de AKI in Enschede de opleiding gevolgd in Gemengde Technieken en heeft haar atelier in Olst.

In 2016 zijn zij een samenwerkingsverband aangegaan als SCHAAP&HAJEE in de overtuiging dat samenwerking hen de uitdaging geeft waar ze naar op zoek zijn: nieuwe invalshoeken, bereidheid tot verandering, schuren langs de rand van wat mogelijk is en enthousiasmeren. Met hun keuze om hun projecten te crowdfunden, geven ze zich ‘over’ omdat een project alleen kan plaatsvinden wanneer er zich voldoende deelnemers aandienen, die hun idee de moeite waard vinden om uitgevoerd te worden.

Deelname aan de migratie van de silhouetten van de wolven en edelherten is te lezen op de Crowdfundsite. 

Margreet Hajee
Wanda Schaap

Facebook: IJsselbiennale2017 Migratie via het Kleine Veer, Hattem-Zwolle