Verdronken Sluiswachtershuisje

Anne ten Ham

Anne ten Ham (Nederland, 1970) is een kunstenaar die zowel fotografie als installaties in de openbare ruimte maakt. Haar werk toont een werkelijkheid die zich even niet aan de regels lijkt te houden en daarmee de kijker op het verkeerde been zet. Omstandigheden die er niet toe lijken te doen krijgen bij Anne juist de nadruk. Ze gebruikt daarvoor vaak lichtprojecties waarbij ze het licht zowel als materiaal en gereedschap en tegelijkertijd als inhoudelijke bron inzet. Daarbij gebruikt zij andere natuurlijke elementen zoals wind, water en schaduw waarmee het werk tot leven wordt gebracht.

Hier maakt Anne ten Ham een installatie bij de Hezenbergersluis; een aantrekkelijke toeristisch bezienswaardigheid op een verstilde plek, pal tussen de Veluwe en de uiterwaarden. De opmerkelijke schaal van het sluishuisje in samenhang met het woonhuis, de loods en de functie van sluis en brug maken het tot een bijzondere plek. Door de ingreep van Anne ten Ham lijkt deze attractie te worden bedreigd door een overstroming. Om het sluiswachtershuisje legt ze een waterbassin aan waardoor het idee wordt opgeroepen dat dit monument ten onder gaat. Het belang om het te beschermen tegen teloorgang maakt ze zo eens te meer duidelijk.

Met dank aan: Gemeente Hattem en Waterschap Vallei & Veluwe. Lees via onderstaande link de blog van de GSRO over dit werk.

Anne ten Ham

annetenham.nl
Blog GSRO

Referentiewerk

Langs de route

Kozakken aan de IJssel

Kozakken aan de IJssel

June 14, 2017 - Sept. 24, 2017

Stedelijk museum Zwolle

Stedelijk Museum Zwolle

May 21, 2017 - Sept. 24, 2017

De Hezenbergersluis

De Hezenbergersluis

June 14, 2017 - Sept. 24, 2017