Waagschaal

Bouke Groen

Bouke Groen (Nederland, 1976) gebruikt in zijn installaties materialen en fenomenen uit onze directe leefomgeving die men als vanzelfsprekend ziet; die we zien, horen en gebruiken maar niet meer registreren. Dit filtermechanisme komt goed van pas bij de focus op taken die ons dagelijks leven vormgeeft en het omgaan met onze leefomgeving zelf, maar creëert tegelijk een afstand en afhankelijkheid. In de kunstwerken van Groen is de beschouwer vaak op een subtiele manier onderdeel van het werk en wordt uitgedaagd zijn eigen omgeving opnieuw te ervaren of te herwaarderen.

Van een afstand bekeken lijkt het kunstwerk van Bouke Groen op een abstracte goudkleurige sculptuur. Van dichtbij is zichtbaar dat deze sculptuur een functionele werking heeft. De kolom is verbonden met een plateau. Als je daarop plaats neemt, stroomt hij vol met water en komt de weegschaal weer in evenwicht. Je bent het zelf die de betekenis van deze sculptuur inzichtelijk maakt. Wordt hier de mensheid gewogen en te licht bevonden? Door het kunstwerk wordt een sterk verband gelegd tussen je persoonlijke aanwezigheid en het klimaat waaraan je in een groter geheel onderhevig bent. Het gaat erom hoe je jezelf daartoe verhoudt en welke positie je daarin hebt of neemt.

Bijzonderheid: deze week (tot en met dinsdag 20 juni) is het kunstwerk al wel zichtbaar maar de 'waagschaal' werkt nog niet. Met dank aan: Waterschap Rijn en IJssel, Gemeente Zutphen, Bussel Engineering, Posseth Montage, Pyrasied Xtreme Acrylic en Heijmans

Bouke Groen

boukegroen.com

Locatie

Langs de route

Expositie De overkant van de rivier

De overkant van de rivier

June 14, 2017 - Sept. 24, 2017

Wandelexcursies Duursche Waarden

Wandelexcursies Duursche Waarden

June 14, 2019 - Sept. 24, 2017

Noorderhaven

Noorderhaven

June 14, 2017 - Sept. 24, 2017