Terp voor een toekomst

Jeroen van Westen & Curdin Tones

Jeroen van Westen (Nederland, 1955) is een landschapskunstenaar die betrokken is bij verschillende gebiedsontwikkelingen in binnen- en buitenland. Hij ontwikkelde in de loop van de tijd zijn kunstenaarschap vanuit de grondgedachte dat het landschap leesbaar is. Deze leesbaarheid in het landschap is voor Van Westen een resultante van de wisselwerking tussen cultuur en natuur. Hier werkt hij samen met de Curdin Tones (Zwisterland, 1976), wiens kunstenaarschap de betekenis van beelden en thema's in een maatschappelijke kader plaatst.

Voor de IJsselbiënnale herwaarderen Jeroen van Westen en Curdin Tones een oeroude landschapsingreep ter bescherming tegen het wassende water: de terp. In Nederland zijn verschillende vuilnisbelten uitgegroeid tot verhogingen in het landschap. Deze zou je als terp kunnen zien. De Pol is zo’n gebied. Mocht de zeespiegel dusdanig stijgen dat Nederland tot Zutphen onder water staat, dan zal De Pol een eiland zijn. De kunstenaars presenteren de terp als plek voor een mogelijke nederzetting. Met de entree met de waterpomp en het forum leggen zij een structuur aan die uitnodigt om te speculeren over zo'n nederzetting, waar lezingen worden gehouden, waar standpunten kunnen worden ingenomen. Dit werk wil de speculatieve verbeelding op de toekomst aanwakkeren: de werkelijkheid en de virtualiteit lopen in de ‘Terp voor een toekomst’ in elkaar over.

Met dank aan: Terra Green Combination, Studio KosterVanLienen, Trumpett Design, Gemeente Zutphen, Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek B.V., Advanta seed solutions en Morsink Constructie

Jeroen van Westen & Curdin Tones

jeroenvanwesten.nl
curdintones.com

Making off

Langs de route

Beeld en Spraak

Beeld en Spraak

July 20, 2017 - Aug. 27, 2017

Nat-Lab

Nat-Lab

June 18, 2017 - Sept. 24, 2017

De IJssel in Zicht

De IJssel in Zicht

June 16, 2017 - July 2, 2017

Het Koelhuis

Het Koelhuis

July 20, 2017 - Aug. 20, 2017

Eefde

Sluizencomplex

June 14, 2017 - Sept. 24, 2017

Beekzicht

Landgoed Beekzicht

June 14, 2017 - Sept. 24, 2017