The Conference, 24/7

John Bijnens

John Bijnens (België, 1989) werkt vanuit innerlijke tegenstrijdigheden zoals ‘creatie door vernietiging’. Deze paradoxale manier van het benaderen van de werkelijkheid leidt bij hem tot beelden die gekende situaties omdraaien. Hij heeft de werkwijze van een ingenieur met veel kennis van audiovisuele technieken en mechanische constructies. Hij bouwt beelden die zich teweerstellen tegen de gebruikelijke gang van zaken.

John Bijnens ontwikkelt architectonische constructies onder de brug van de A1. Met dit project zet hij ideeën uit de beeldende kunst over een ideale, utopische architectuur in een nieuw perspectief. Met de titel ‘The Conference, 24/7’ verwijst hij naar politieke onderhandelingen over klimaat en natuur. Hij bouwt schaalmodellen van een levende architectuur. Daarbij stelt hij zich voor dat huizen en hotels of zelfs hele steden zich als een mobiel organisme gedragen. Bijnens laat architectuur zien met een adaptief karakter. In zijn verbeelding heeft het vermogen van de mens om zich aan te passen aan doemscenario’s de overhand. Het gegeven is een stedelijke samenleving die 24 uur per dag op zijn qui-vive moet zijn. Dat verbeeldt hij in drie zelfvoorzienende architectonische leefwerelden die zich hechten aan de kolommen van het viaduct.

In de Cleantech Regio werken gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen, bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek samen aan een schone toekomst; op weg naar een energie-neutrale en afvalvrije regio in 2030. Dit kunstwerk is een inspiratie voor een circulaire toekomst. Met dank aan: CleantechRegio en Gemeente Deventer

John Bijnens

johnbijnens.com

Referentiewerk

Langs de route

IJssel-ART-ig

IJssel-ART-ig

Aug. 18, 2017 - Sept. 17, 2017

Expositie IJsselgeluk in Zorgtuin Gorssel

Expositie IJsselgeluk in Zorgtuin Gorssel

June 14, 2017 - Sept. 24, 2017

Stedelijk Museum Zutphen

Stedelijk Museum Zutphen

May 15, 2017 - Sept. 24, 2017