Nieuws

Sorteren

Oproep: Horeca uitbater voor IJsselcentrale te Harculo gezocht

Nieuws

Vastgoedontwikkelaar BOEI is voor de periode van de IJsselbiennale 2021 op zoek naar een horeca uitbater voor de IJsselcentrale. De centrale gaat deze zomer een speciale plek innemen: het wordt dé hotspot vol nieuwe, creatieve en optimistische energie! Interesse? Lees verder!

CAS2021. Van wereldwijde actie tot klimaatadaptatie in je achtertuin.

Nieuws

Op dit moment vindt de The Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 plaats. Met Nederland als gidsland wordt besproken wat nodig is om ons aan te passen aan de klimaatverandering en de gevolgen daarvan. En dat is precies het thema van de IJsselbiënnale 2021.

... ondertussen in het atelier (6) ...

Nieuws

Heidi Linck en Ole Nieling ontmoetten elkaar voor het eerst dit jaar tijdens een bijeenkomst met de kunstenaars van de IJsselbiënnale. Hierdoor is er een bijzondere samenwerking ontstaan. Ook dit soort neveneffecten laat zien wat de IJsselbiënnale voor makers kan betekenen.

Gezocht! Cultuurmakers uit Rheden, Lochem, Voorst, Heerde en Hattem voor Activiteitenprogramma 2021

Nieuws

Laatste kans: de IJsselbiënnale roept cultuurmakers, organisaties en andere initiatiefnemers op om plannen in te dienen voor het activiteitenprogramma van de IJsselbiënnale. Doe je ook mee?

...ondertussen in het atelier (5)…

Nieuws

Voor de 26 kunstenaars die deelnemen aan de uitgestelde IJsselbiënnale betekent het niet dat hun beroepspraktijk stilligt. Het werk gaat waar mogelijk door; er wordt gewerkt in het atelier, tentoonstellingen vinden plaats, opdrachten worden uitgevoerd en opgeleverd.

Activiteitenprogramma geslaagde livestream info-avond

Nieuws

Het corona-virus strooide helaas roet in het eten van alle grootschaliger live-bijeenkomsten en ontmoetingen van de IJsselbiënnale.

...ondertussen in het atelier (4)…

Nieuws

Het uitstel van de IJsselbiënnale naar 2021 betekent voor de meeste kunstenaars van de kunstroute dat de productie van het eigen kunstwerk tijdelijk moet worden stopgezet.

Zomertip: Pontjes luistertour

Nieuws

Lobke Meekes ontwikkelde voor de IJsselbiënnale 2017 het kunstproject ‘IJsselveer’. Ze maakte voor dit project gebruik van de pontjes langs de route. Onderdeel van het project waren verhalen van schippers passend bij de overtochten van de 8 pontjes.

...ondertussen in het atelier (3)...

Nieuws

Het uitstel van de IJsselbiënnale naar 2021 betekent voor de meeste kunstenaars van de kunstroute dat de productie van het eigen kunstwerk tijdelijk moet worden stopgezet.

...ondertussen in het atelier (2)...

Nieuws

Het uitstel van de IJsselbiënnale naar 2021 betekent voor de meeste kunstenaars van de kunstroute dat de productie van het eigen kunstwerk tijdelijk moet worden stopgezet.

Corona en de impact op de kunstpraktijk – reactie van een bewogen kunstenaar

Nieuws

Sachi Myachi reageert met een persoonlijke mail naar aanleiding van ons besluit de IJsselbiënnale te verschuiven naar 2021. Ze reflecteert op de gevolgen van de corona-crisis voor haar eigen werk als kunstenaar en de daarbij onmisbare betrokkenheid van mensen.

Doe mee aan ons kunstproject en draag een knotwilg voor

Nieuws

ONTMOETINGEN BIJ DE WILG - Kunstproject van Birthe Leemeijer naar aanleiding van het uitstel van de IJsselbiënnale naar 2021 en de corona-crisis. En de oproep om aan dit project bij te dragen.

...ondertussen in het atelier... (1)

Nieuws

Edwin Zwakman vertelt over hoe hij tijdens het uitstel van de IJsselbiënnale verder werkt aan zijn project. Dit is het eerste deel uit een serie waarin we de kunstenaars van de kunstroute komend jaar volgen.

IJsselbiënnale doorgeschoven naar 2021

Nieuws

Deze zomer wèl bescheiden alternatief project Helaas heeft de organisatie van de IJsselbiënnale moeten besluiten de voorbereidingen voor de IJsselbiënnale van aanstaande zomer te stoppen. De IJsselbiënnale wordt uitgesteld naar 2021.

Kleurplaat voor kinderen

Nieuws

Nu je zo veel mogelijk thuis moet blijven door de coronacrisis, heeft de IJsselbiënnale een leuke activiteit voor kinderen die je vanuit huis kunt doen.

Onzekere tijden door corona

Nieuws

De komende weken gaat het team van de IJsselbiënnale in gesprek met onze vele partners over de mogelijkheden voor de IJsselbiënnale deze zomer in het licht van de corona-uitbraak. We zijn op dit moment verschillende scenario’s aan het uitwerken . Over uiterlijk twee weken zullen we hierover duidelijkheid scheppen.

Corona-update en IJsselbiënnale

Nieuws

Wat betekent het coronavirus voor de kunstroute IJsselbiënnale? Gaat alles gewoon door deze zomer? Het team dat de IJsselbiënnale organiseert, volgt het nieuws over corona op de voet. We volgen de adviezen van de overheid en het RIVM. Op dit moment werken we vanuit huis en zijn we achter de schermen aan het bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Van de nood een deugd maken

Nieuws

Een abnormale dag in Nederland door het coronavirus. Scholen zijn dicht en de overheid roept op zo veel mogelijk thuis te werken.

Kunstenaars kunstroute

Nieuws

Medio februari worden de namen van de deelnemende kunstenaars bekend gemaakt. Een tipje van de sluier kunnen we alvast oplichten. Ons curatorenteam selecteerde 26 kunstenaars afkomstig uit acht landen om vanuit hun kunstenaarspraktijk te reageren op de inspirerende titel TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID. Variërend van gerenommeerde, spraakmakende kunstenaars tot de avontuurlijke jongste lichting.

De IJsselbiënnale en Ruimte voor de Rivier

Nieuws

Heel Nederland staat deze week stil bij het extreme hoog water van 25 jaar geleden. Het deltaplan "Ruimte voor de Rivier" dat sindsdien ambitieus is uitgevoerd, was aanjager en inspiratiebron voor de eerste IJsselbiënnale in 2017.

Fietsen natuurlijk! De IJsselbiënnale in vier etappes

Nieuws

De IJsselbiënnale kun je het beste op de fiets ontdekken. De organisatie zet voor deze editie in ieder geval vol in op het gebruik van de fiets. De fiets past als energiezuinig vervoermiddel uitstekend bij het klimaatthema van de IJsselbiënnale. En hoe fijn is het om ontspannen, met zon en wind als metgezel, door het afwisselende IJssellandschap te fietsen met bijzondere kunstwerken als leidraad?

Activiteitenprogramma in de maak

Nieuws

Onze oproep aan cultuurmakers, organisaties en andere initiatiefnemers om plannen voor activiteiten in te dienen, heeft opnieuw veel reacties opgeleverd. Naar aanleiding van 3 regionale kick-off bijeenkomsten in november stroomden inmiddels ruim 100 interessante plannen binnen, zelfs van ver buiten de regio! We ontvingen gevarieerde reacties, van plannen voor wandelingen en workshops voor kinderen

Doe mee aan de IJsselbiënnale in 2021: TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID

Nieuws

De IJsselbiënnale roept cultuurmakers, organisaties en andere initiatiefnemers op voor het indienen van plannen om het activiteitenprogramma van de IJsselbiënnale vorm te geven.

IJsselbiënnale op koers voor 2020!

Nieuws

Stichting IJsselbiënnale gebruikt het feestelijke moment van de Dag van de IJssel om bekend te maken dat er een belangrijk GO-moment is bereikt voor de tweede editie van de IJsselbiënnale in de zomer van 2020.

IJsselkaravaan van start

Nieuws

In de periode tot eind 2020 gaat de IJsselbiënnale op onderzoek naar de waarden van het landschap. De IJsselkaravaan strijkt neer op 8 locaties in de omgeving op zoek naar inzichten en vergezichten en om verborgen schatten zichtbaar te maken. We nodigen de inwoners van de IJsselvallei uit om samen met ons op ontdekkingsreis te gaan.

Eerste Dag van de IJssel - vier de IJssel samen op zaterdag 28 september

Nieuws

Zaterdag 28 september vieren bewoners, bezoekers en gebruikers van de rivier de IJssel de 'Dag van de IJssel'. Het wordt een dag vol aandacht voor cultuur, erfgoed, landschap, natuur en milieu. Iedereen kan meedoen: bewoners, culturele organisaties, culturele makers en bedrijven langs de gehele IJssel. Doe je ook mee? Kom je ook?

Oproep IJsselgemeenten aan provincies voor ondersteuning IJsselbiënnale

Nieuws

Vandaag boden wethouders Ellen Mulder van gemeente Doesburg en Carlo Verhaar van gemeente Deventer namens alle Gelderse en Overijsselse IJsselgemeenten een manifest aan, aan gedeputeerde Hester Maij. In het manifest roepen de 14 IJsselgemeenten de provincies Overijssel en Gelderland op tot een financiële ondersteuning van de IJsselbiënnale. De overhandiging vond plaats in Kampen.

2e editie IJsselbiënnale in 2020

Nieuws

Er bestaat bij ons en onze partners groot enthousiasme en draagvlak om een tweede IJsselbiënnale te organiseren. Om de ambities en plannen goed vorm te geven en te organiseren is er veel voorbereidingstijd nodig. Daarbij duurt de besluitvorming van een aantal financiers langer dan gehoopt en verwacht. Daarom hebben we besloten de 2e editie van de IJsselbiënnale naar 2020 te verschuiven.

IJsselbiënnale levert bijdrage aan versterking IJsselstreek

Nieuws

Op 20 september 2017, in de laatste week van de IJsselbiënnale, wordt het IJsselcongres georganiseerd. Tijdens dit congres buigen professionals en geïnteresseerden zich over de vraag: wat betekenen nieuwe ontwikkelingen in ons IJssellandschap?

Lezingen & kunstenaarsgesprekken bij de kunstwerken van de IJsselbiënnale

Nieuws

In het kader van de kunstroute organiseert de IJsselbiënnale twee lezingen en een kunstenaarsgesprek langs de IJssel. De bijeenkomsten staan geheel in het teken van kunst en de rivier. Ontdek het verhaal achter de kunstwerken van de kunstroute en maak kennis met de kunstenaars.

Fotoverslag van Beet!

Nieuws

Afgelopen weekend vond bij Den Nul het evenement Beet! plaats. Kijk hier het fotoverslag terug.

Installatie van Erwin Zijlstra tijdelijk niet toegankelijk

Nieuws

Door weersomstandigheden heeft de foto-installatie van Erwin Zijlstra op de Natuurderij, onderdeel van het activiteitenprogramma, schade geleden. De installatie is daarom uit het water gehaald en kan tijdelijk helaas niet bezocht worden.

Het Tuinfeest: de IJssel in poëzie en literatuur

Nieuws

Op zaterdag 5 augustus vindt in Deventer poëziefestival het Tuinfeest plaats. Hier organiseren Deventer Verhaal en Bibliotheek Deventer gezamenlijk een aantal optredens die in het kader van de IJssel staan.

IJsselbiënnale-tips

Nieuws

De IJsselbiënnale tipt 5 bestaande kunstwerken langs de route. Handig te combineren met een bezoek aan de IJsselbiënnale!

Verzamel water voor Aquatheek Borboros

Nieuws

Kunstenaarsduo Gerard Groenewoud en Tilly Buij vertellen op woensdag 12 juli in Bibliotheek Centrum in Deventer over hun kunstwerk Borboros dat ze maakten voor de IJsselbiënnale 2017. Het kunstwerk is opgebouwd uit 1800 potten met water uit onder meer vijvers, rivieren, sloten en regentonnen uit heel Nederland.

Feestelijke opening IJsselbiënnale groot succes

Nieuws

Met een bijzonder en divers programma hebben we de aftrap geven voor een culturele zomer langs de IJssel.

Langs de IJssel. Natuur en cultuur in de IJsselvallei

Nieuws

Natuurschrijver Kester Freriks schreef ter gelegenheid van de eerste editie van de IJsselbiënnale een biografie van de rivier de IJssel.

IJsselzwemmen met je eigen IJsseltas

Nieuws

Ga je 24 september mee IJsselzwemmen? Koop dan nu alvast de IJsseltas. Deze tas is gemaakt door kunstenaars én zwemmers Jeanette Hoekstra, Lies Kortenhorst, Jeanette Knigge en Loes ten Anscher en is verkrijgbaar via de webshop van de IJsselbiënnale.

Filmvertoning Fiona Tan

Nieuws

De film Ascent is speciaal in het kader van de IJsselbiënnale te zien in Filmhuis de Keizer in Deventer. Maandagavond 17 juli, inclusief inleiding en q&a van regisseur Fiona Tan.

Feestelijke opening van de allereerste editie IJsselbiënnale!

Nieuws

23.06.17 bent u uitgenodigd voor de feestelijke opening van de IJsselbiënnale. Vanaf 17.30 uur ben je welkom op de IJsselkade van Doesburg. Uitkijkend over de IJssel wordt een kleine proeverij geserveerd van het rijke activiteitenprogramma dat deze zomer te zien is langs de IJssel.

Het Palenpad: een kunstlocatie met een bijzondere geschiedenis

Nieuws

Tanja Smeets maakt voor de IJsselbiënnale een kunstwerk op het ‘Palenpad’ Aan de Schellerdijk, vlakbij de nieuwe nevengeul in Zwolle; een locatie met een heel bijzondere geschiedenis.

Dichter op de IJssel

Nieuws

Dichter op de IJssel roept dichters op om mee te doen aan een poëziewedstrijd. Laat je hierbij inspireren door de IJssel in al zijn verschijningsvormen of door één van de kunstwerken uit de internationale beeldenroute. Tijdens de IJsselbiënnale vindt er een serie poëzievoordrachten plaats nabij de kunstwerken of op markante plekken in de IJsselvallei.

Battle of the Shorts

Nieuws

Ook dit jaar zetten talloze jonge filmmakers zich weer volledig in om de beste korte film binnen een week te maken tijdens Battle of the Shorts. Na verschillende workshops en masterclasses hebben deze filmmakers aan de hand van een aantal thema’s een script geschreven, gefilmd en ge-edit.

Floating Photography, Stones, holes and water

Nieuws

Erwin Zijlstra laat tijdens de IJsselbiënnale in de nieuwe geul naast Natuurderij Keizersrande bij Deventer een foto-installatie van drijvende foto’s zien. Je kunt de foto's bekijken vanaf een terp of vanuit een roeiboot op het water. Zijlstra heeft met zijn camera het gooien van een steen in het water vastgelegd. De stenen zweven boven het water, raken het water en verdwijnen.

Kester Freriks, gastschrijver IJsselbiënnale

Nieuws

Dit voorjaar was natuurschrijver Kester Freriks gastschrijver ter gelegenheid van de IJsselbiënnale. In maart en april maakte hij de wandeling langs de IJssel van Doesburg naar Kampen. Hij volgde bestaande voetpaden, maar zocht ook nieuwe, avontuurlijke routes. Freriks neemt de lezer en wandelaar mee naar de oorsprong van de IJssel, bezoekt landgoederen, doorkruist dorpen en steden

The last fishermen

Nieuws

Fotograaf Michael Rhebergen laat deze zomer het werk en leven van vader en zoon Frans zien, de laatste professionele vissers in het oosten van Nederland.

Lucy Meet & Greet!

Nieuws

Exclusief voor bezoekers van de IJsselbiënnale heeft Lucy in the Sky een arrangement samengesteld. Lucy in the Sky is een project in Deventer, waarbij beeldende kunst en architectuur innig bij elkaar komen.

Museum de Waag: ‘Vergezichten. In verleden en toekomst van Deventer’

Nieuws

Tijdens de IJsselbiënnale presenteert museum de Waag de semipermanente tentoonstelling 'Vergezichten'. De tentoonstelling laat de stadsgeschiedenis zien van de stad Deventer. De stad is in vijf historische tijdlagen te zien.

IJsselblogs

Nieuws

Lies Kortenhorst en Marten Heijs sluiten de handen in één tijdens de IJsselbiënnale. Lies tekent al jaren wekelijks iets wat haar opvalt in haar directe omgeving, met vaak de IJssel als inspiratiepunt. Speciaal voor de IJsselbiënnale maakte zijn een aantal tekeningen, waarbij Marten blogs en korte verhalen schreef.

Theater- en muziekfestival Oeverloos

Nieuws

Na een dag lang kunst ervaren, ongeveer halverwege de IJsselbiënnale-route, wordt een cultureel rustpunt gecreëerd. In een natuurlijke omgeving vlak boven Deventer spelen kleinschalige, avontuurlijke theatervoorstellingen die in het landschap passen.

De Groene geul

Nieuws

Op meer dan 30 plaatsen in het Nederlandse rivierengebied krijgt de rivier meer ruimte. Een van de maatregelen om de waterstand bij hoogwater te verlagen is de hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld. Het project werd in de februari 2017 opgeleverd. De geul is 8 kilometer lang en tussen de 550 en 1.500 meter breed en is ontstaan door de aanleg van twee nieuwe dijken op maaiveldhoogte.

Gemaal Grote Beek

Nieuws

Aan de route van IJsselbiënnale ligt het Gemaal Grote Beek. Het gemaal Grote Beek is gebouwd in 1953 door de Provinciale Waterstaat. Dit gemaal is inmiddels een gemeentelijk monument en ligt vlakbij het pittoreske, toeristische stadje Bronkhorst.

Museum Voerman brengt ode aan de IJssel

Nieuws

Het Voerman Museum Hattem staat tijdens de zomer van 2017 in het teken van de IJsselbiënnale. Deze biënnale brengt een ode aan de IJssel met een route van meer dan 25 monumentale kunstwerken van Doesburg tot aan Hattem en Zwolle. Het Voerman Museum Hattem verzorgt vanaf 2 mei tot en met 22 oktober een hierop aansluitende wisselexpositie met als thema ‘Ode aan de IJssel’.

Stadshotel Doesburg biedt een 3-daags Doesburg-arrangement

Nieuws

Stadshotel Doesburg neemt deel aan de eerste editie van de IJsselbiënnale. Dit hotel ligt tegen het historische stadshart van Doesburg aan en recht tegenover de IJssel. Speciaal voor de IJsselbiënnale hebben zij een arrangement samengesteld.

Natuurboot-, fiets- en klompenpad-arrangementen

Nieuws

Tot 1 oktober 2017 biedt Vadesto in Hattem enkele speciale IJsselbiënnale-arrangementen aan vanaf het Panorama Paviljoen. Dit paviljoen heeft een groot terras aan het water, waarbij men uitkijkt over de IJsseluiterwaarden en het prachtige natuurgebied. Het paviljoen fungeert ook als één van de startpunten voor de IJsselbiënnale.