Feestelijke opening IJsselbiënnale groot succes

Trappen

We kijken terug op een bijzonder geslaagde opening! Prachtig weer op een toplocatie in Doesburg en met zoveel mensen die samen met ons de succesvolle start van de IJsselbiënnale vieren. Met een bijzonder en divers programma hebben we de aftrap geven voor een culturele zomer langs de IJssel.

Kunstenaar Peter Schräder trad op met zijn geluidsculptuur en bracht een stuk van watervogels ten gehore aan het publiek. Hij werd afgelost door een vijftal jonge zwemsters van het Nederlands Synchroonzwemteam van Jong Oranje. Zij gaven een spetterende presentatie in de IJssel voor het publiek op de kade. Een voor hen erg ongewone locatie.

Nieuwsgierig naar het werk van Peter Schräder? Bekijk het filmpje terug op de IJsselbiënnale-Facebook of neem een kijkje op zijn website: http://www.floordirection.nl/. 

Zwemmers

Het prachtige zeilschip de Tukker kwam op de muziek van Mariëtte Hehakaya aanvaren met de bestuurders uit de betrokken gemeenten, provincies, waterschappen en RWS. Hehakaya speelde een eigen compositie genaamd Tales of the River. Tijdens het festival konden de bezoekers op het honderd jaar oud vrachtschip. Jongeren kunnen op de Tukker een intensief activeringstraject volgen.

Mariëtte Hehakaye & The Colour of Sound Band zijn nog te horen in de kerk van Wilp op 8 september samen met een aantal gedichten van de Dichtwedstrijd ‘Dichter op de IJssel. www.dorpskerkwilp.nl

Dichter op de IJssel heeft gedurende de IJsselbiënnale op acht poëzievoordrachten op markante plekken langs de IJssel: gevestigde én geselecteerde dichters uit de poëziewedstrijd van de IJsselbiënnale. Vaak gecombineerd met muziek en kunst. www.dichteropdeijssel.nl

Meer informatie over zeilboot de Tukker en hun activeringstrajecten kun je vinden op http://www.zeilschipdetukker.nl/

Bestuurders

Uiteraard werden de kunstenaars van internationale kunstroute van de IJsselbiënnale in het schijnwerpers gezet waarna gezamenlijk met de kunstenaars, bestuurders en het publiek door het ploppen van flessen champagne de IJsselbiënnale werd geopend.

In het zonnetje kon er na de opening genoten worden van muziek van Mariëtte Hehakaya en The Colour of Sound Band. Michelle Brouwer, die de poëziewedstrijd Dichter op de IJssel won, droeg haar winnende gedicht voor. Er was een excursie naar het permanente werk van kunstenaar Marieke de Jong dat in Doesburg net voorbij de sluis te zien is. Dit onder begeleiding van de muzikale bakfiets van het Deventer Songwriters Gilde met live serenades van Maarten van Veen en Lise Low.

Lise

Muziek in de bakfiets is nog te zien tijdens de IJsselbiënnale op 27 september tussen 11 en 14 uur tussen het Deventer pontje/kunstwerk Groenewoud/Buij. 

Verder was er een optreden van hiphoppers Gui & Rii uit Kampen en muziek van Johanneke ter Stege. Ter Stege zelf en haar gedicht over de IJssel komen voor in de novelle van Kester Freriks die speciaal voor de IJsselbiënnale geschreven is. Het festival werd afgesloten met de relaxte zomerse plaatjes van dj Michael Rhebergen. 

Boeksalon: Langs de IJssel. In het voetspoor van Kester Freriks door de IJsselvallei. www.deventerverhaal.nl

Michael Rhebergen is naast dj ook fotograaf. Zijn fotografiewerk laat het werk en leven zien van vader en zoon Frans, de laatste professionele vissers in het oosten van het Nederland. Veel van hun werkzaamheden vinden plaats op en rondom de IJssel. www.ijsselbiennale.nl.

Foto's: Vincent Nijhof

Kijken