Filmvertoning Fiona Tan

Filmhuis de Keizer in Deventer organiseert in de maand juli een speciaal filmprogramma voor de IJsselbiënnale op de maandagavond. Met twee films van Fiona Tan, Samuel in the Clouds, een poëtische film over klimaatverandering en een heuse boatmovie. 

Ascent, Fiona Tan (2016)

Geen berg is zo vaak gefotografeerd als de Japanse Mount Fuji. Ze wordt vereerd als een God, is zowel icoon als cliché. In haar massieve onveranderlijkheid is de berg visueel overweldigend. Er zijn weinig bergen in de wereld die de mythische status van Mount Fuji benaderen. Ze vormde inspiratie voor de beroemde prenten van Hokusai en speelde een prominente rol in Godzilla. Vierduizend unieke foto’s die in de afgelopen anderhalve eeuw van Mount Fuji zijn gemaakt vormen het uitgangspunt van het prachtige, meditatieve filmessay Ascent van de wereldvermaarde Indonesisch-Nederlandse kunstenaar Fiona Tan. Ascent is een film als geen ander. Een pure, esthetische, hypnotiserende ervaring. 

In de film ontvangt Mary een pakket met daarin brieven en foto’s van haar overleden partner Hiroshi. Daarin vertelt hij over zijn beklimming van Mount Fuji. Zijn verhaal en de foto’s maken een stroom van gedachten en associaties bij Mary los. Zo vormt de berg de aanleiding voor een reeks bespiegelingen over het leven, de tegenstelling tussen natuur en cultuur, traditie en vergankelijkheid, over film en fotografie. De film is visueel overweldigend als de berg zelf. Tan brengt ons in een trance door het precieze ritme van de beelden en de rake observaties over kunst en leven. Een toestand waarvan je het liefst wilt dat deze niet meer stopt. Een klein meesterwerk. 

Regisseur Fiona Tan is bij deze voorstelling aanwezig voor een inleiding en Q&A. Tickets voor Ascent bestelt u hier.

Overige IJsselbiënnale-filmvertoningen

03.07.17 Samuel in the Clouds, Pieter van Eecke (2016)

10.07.17 Passage 3D, Jascha de Wilde & Ben Hendriks (2016)

24.07.17 History's Future, Fiona Tan (2016)

Klik hier voor meer informatie over het programma van Filmhuis de Keizer.