IJsselbiënnale doorgeschoven naar 2021

Deze zomer  wèl  bescheiden alternatief project 

Helaas heeft de organisatie van de IJsselbiënnale moeten besluiten de voorbereidingen voor de IJsselbiënnale van aanstaande zomer te stoppen. De IJsselbiënnale wordt uitgesteld naar de zomer van 2021.   

De mondiale corona-crisis heeft zo’n grote impact op onze maatschappij dat de afgelopen weken in snel tempo duidelijk is geworden dat het onmogelijk is om een volwaardige IJsselbiënnale te organiseren. De onzekerheid en beperkingen die de crisis met zich meebrengt, en de grote vraag of een dergelijk evenement aanstaande zomer wel verantwoord kan plaatsvinden, noodzaken de organisatie het evenement uit te stellen.     

Belemmeringen 
Door de maatregelen rondom de corona-crisis, ondervindt het team van het evenement flinke belemmeringen. Zo kunnen buitenlandse kunstenaars niet reizen, komen kunstenaars in de knoei met de uitvoering, kunnen en willen sommige partners hun eigen onderdeel onder deze omstandigheden niet uitvoeren, horeca-partners hebben grote zorgen en beperkingen, sponsors trekken zich terug, et cetera.  

Veiligheid en gezondheid 
Veel belangrijker is nog dat het door de corona-uitbraak hoogst onzeker is of het komende zomer wel veilig genoeg is voor een bezoek aan een dergelijk evenement. En omdat gezondheid en veiligheid vanzelfsprekend voor alles gaan, wordt de internationale kunstroute met alle activiteiten eromheen, verplaatst naar de zomer van 2021.    

Alternatief project in 2020 
Hoewel uitstel van de IJsselbiënnale dus noodzakelijk is ziet het team juist nu, in deze onzekere tijden, het belang van kunst en cultuur. Daarom bieden we graag een bescheiden alternatief project, samen met partners en cultuurmakers. Hoe dat project in 2020 er precies uit komt te zien, hangt af van de geldende maatregelen en hoe deze zich ontwikkelen de komende tijd. Uitgangspunten zijn de troost en hoop die kunst en landschap beide bieden. Via deze website en social media houden we je op de hoogte. 

Reactie directeur Mieke Conijn 
Het doorschuiven van het project was onvermijdelijk maar doet pijn binnen het hele team, aldus directeur Mieke Conijn: “Het is ongelofelijk en onvoorstelbaar hoe snel de wereld veranderd is. Het is pas 1,5 maand geleden dat we met trots de kunstenaars van de kunstroute en het nieuwe campagnebeeld van de IJsselbiënnale 2020 presenteerden. 

Het uitstellen heeft grote gevolgen en is ontzettend jammer voor het hele team, de kunstenaars, de vele partners én voor ons publiek. Het publiek geeft vooral ook in deze tijd aan erg uit te kijken naar de kunstroute deze zomer. Landschap en kunst bieden beide immers troost en hoop en dat hebben we nu meer dan ooit nodig. Maar vanzelfsprekend zijn gezondheid en veiligheid vele malen belangrijker. Dus we hebben samen met onze partners geconcludeerd dat uitstel noodzakelijk is. Gelukkig zien we veel begrip bij de financiers en verwachten we volgend jaar alsnog een prachtig programma te kunnen realiseren.”   

Bekijk hier de reactie van Mieke Conijn.

 Campagnebeeld