Kunstproject ‘Ontmoetingen bij de wilg’ van start

Vanaf nu te beluisteren: ‘blind dates’ langs de IJssel.Het is onderdeel van het kunstproject ‘Ontmoetingen bij de wilg’ dat kunstenaar Birthe Leemeijer in samenwerking met fotograaf Natascha Libbert ontwikkelde op uitnodiging van Stichting IJsselbiënnale en Kunstenlab in Deventer.

Het kunstproject bestaat uit meerdere onderdelen: namelijk podcasts van de ‘blind date’-gesprekken, een tentoonstelling in Kunstenlab, een ontdekkingstocht langs karakteristieke wilgen in de IJsselvallei en de plaatsing van een ‘monument’. Het groeiende kunstproject is zowel online als offline te volgen. Coronaproof!

Zoals eerder gemeld is het evenement IJsselbiënnale van deze zomer doorgeschoven naar 2021 door de coronacrisis. Eén van de 26 deelnemende kunstenaars aan de kunstroute (Birthe Leemeijer) heeft op uitnodiging van de Stichting IJsselbiënnale een alternatief project ontwikkeld voor deze zomer. Het uitgangspunt is troost en hoop van kunst en landschap.

‘Ontmoetingen bij de wilg’ markeert deze tijd, blikt terug en kijkt vooruit. Terwijl de wereld in razend tempo verandert, stroomt de IJssel onverstoorbaar verder. Het uitzicht blijft hetzelfde, of toch niet? Birthe Leemeijer constateert dat de wilgen langs de IJssel soms bijna als kunstwerken in hun omgeving staan, als landschappelijke ingrepen die een bezoek waard zijn. Zij verzamelt de komende tijd een collectie wilgen. Fotograaf Natascha Libbert legt het karakter van de wilg vast in haar foto’s. Een derde onderdeel van het project is de ‘blind dates’ die bij de wilgen in het IJssellandschap gevoerd worden.

Het groeiende kunstproject ‘Ontmoetingen bij de wilg’ met podcast, fotografie en plattegrond, loopt van 23 juli tot en met 30 november 2020 online.