Lezingen & kunstenaarsgesprekken bij de kunstwerken van de IJsselbiënnaleDe IJsselbiënnale nodigt je uit voor een aantal inspirerende lezingen over de kunstwerken langs de kunstroute in de maand augustus en september. Ontdek het verhaal achter de kunstwerken en maak kennis met de kunstenaars. U kunt zich vooraf aanmelden voor een lezing of activiteit bij marjon@ijsselbiennale.nl


Dwars door de IJsselbiënnale

Drie kunstenaars van de IJsselbiënnale, Groenewoud/Buij, Robbert van der Horst en Anne ten Ham, vertellen over hun werk aan de hand van hun portfolio en het werk dat ze speciaal voor de IJsselbiënnale hebben gerealiseerd. Na afloop kun je de kunstenaars vragen stellen.

Groenewoud/Buij

Kenmerkend voor het werk van kunstenaarsduo Gerard Groenewoud (Nederland, 1958) en Tilly Buij (Nederland, 1957) is hun voorliefde voor het hergebruiken van afvalmaterialen en onderdelen uit eerder werk. Ook met de betekenis van dingen gaan ze zo om: 'het waardevolle en het gewone' veranderen voortdurend van positie en uiteindelijk is het de verbeelding van de kijker die het werk moet doen.

Anne

Anne ten Ham is een kunstenaar die zowel fotografie als installaties in de openbare ruimte maakt. Haar werk toont een werkelijkheid die zich even niet aan de regels lijkt te houden en daarmee de kijker op het verkeerde been zet. Omstandigheden die er niet toe lijken te doen krijgen bij Anne juist de nadruk. Ze gebruikt daarvoor vaak lichtprojecties waarbij ze het licht zowel als materiaal en gereedschap en tegelijkertijd als inhoudelijke bron inzet. Daarbij gebruikt zij andere natuurlijke elementen zoals wind, water en schaduw waarmee het werk tot leven wordt gebracht.

Robert kleiner


Datum: 30 augustus 2017

Tijdstip: 19.30 uur (inloop 19.00 uur)

Locatie: Kunstenlab (Havenplein 20, Deventer)

Entree: € 4,50


Ontmoet kunstenaars Jeroen van Westen & Curdin Tones bij hun kunstwerk 'Terp voor een Toekomst' 

Een Terp voor een Toekomst: het mooiste uitzicht op de IJssel op een onwaarschijnlijke plek, een bedrijventerrein in Zutphen. De IJsselbiënnale biedt je de mogelijkheid om met de kunstenaars van dit utopische werk op dinsdagavond 12 september van dit uitzicht te genieten. Samen kijken, vragen stellen, denken, dromen, genieten. Een ruim uur vormen we een tijdelijke gemeenschap, pioniers die een blik op een toekomst werpen. 

Jeroen & Curdin

Jeroen van Westen (Nederland, 1955) is een landschapskunstenaar die betrokken is bij verschillende gebiedsontwikkelingen in binnen- en buitenland. Hij ontwikkelde in de loop van de tijd zijn kunstenaarschap vanuit de grondgedachte dat het landschap leesbaar is. Deze leesbaarheid in het landschap is voor Van Westen een resultante van de wisselwerking tussen cultuur en natuur. Hier werkt hij samen met de Curdin Tones (Zwisterland, 1976), wiens kunstenaarschap de betekenis van beelden en thema's in een maatschappelijke kader plaatst.

Programma

18.45 uur ontvangst met een kop soep

19.00 uur Een korte introductie van de kunstenaars

Gezamenlijk worden er drie thema’s van de Terp besproken en verder uitgedacht.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een glaasje wijn of sap.

We hebben zelf een beperkt aantal stoelen beschikbaar dus graag, indien mogelijk, zelf een stoel meenemen. 


Datum: 12 september 2017

Tijdstip: 19.00 uur (inloop 18:45 uur)

Locatie: onderaan de windturbine in Zutphen bij Fort de Pol (nabij het Twentekanaal)

Entree: € 4,50

Aanmelden via marjon@ijsselbiennale.nlVoor onze Vrienden van de IJsselbiënnale + introducé zijn de lezingen gratis toegankelijk. Naast het lezingenprogramma is er voor zilver-, goud- en platinavrienden op vrijdagavond 22 september een speciale avond in de uiterwaarden met onder meer muziek en diner. Ook vriend worden? Klik hier