...ondertussen in het atelier... (1)

Het uitstel van de IJsselbiënnale naar 2021 betekent voor de meeste kunstenaars van de kunstroute dat de productie van het eigen kunstwerk tijdelijk moet worden stopgezet.Een aantal van hen krijgt toch de mogelijkheid verder te werken. De redenen hiervoor zijn heel uiteenlopend. Zo zou uitstel van productie in sommige gevallen fors duurder uitvallen, bijvoorbeeld omdat er met leveranciers en/of producenten al harde afspraken zijn gemaakt. Ook vindt de organisatie het van belang dat kunstenaars niet alle opdrachten (en inkomsten) zien verdampen. 

Edwin Zwakman is één van de deelnemende kunstenaars die van de IJsselbiënnale groen licht kreeg om door te werken aan zijn plan. Zo laat Edwin weten dat een deel van de materialen voor zijn bijdrage binnen zijn en dat het testen van de lakken, details, precieze formaten en de eerste bouwfase al in volle gang is. 'New Hattem' is de titel van het werk van Edwin dat volgend jaar - het zal je niet verbazen - bij Hattem te zien zal zijn. Het bestaat uit twee zeeschepen op schaal waarop vier woontorens zijn bevestigd. 

'De realisatie van de schepen en hun opbouw vergen zeer uiteenlopende expertises en technische oplossingen'  laat Edwin weten. 'De schepen zelf zijn digitale 3D modellen die met een CNC frees uit een blok PE schuim  worden gehaald. Door verwerking met PU lakken krijgen deze vormen kleur, sterkte en waterdichtheid. De opbouw van de vier flats wordt dan weer gelast en de details gesoldeerd. De façades van de flats worden van gegoten plexiglas gemaakt en beschilderd. Heel arbeidsintensief! Maar ja, we willen veel detail en omdat het buiten komt te staan moet alles heel sterk zijn.'