...ondertussen in het atelier (2)...

Het uitstel van de IJsselbiënnale naar 2021 betekent voor de meeste kunstenaars van de kunstroute dat de productie van het eigen kunstwerk tijdelijk moet worden stopgezet.Een aantal van hen krijgt toch de mogelijkheid verder te werken. De redenen hiervoor zijn heel uiteenlopend. Zo zou uitstel van productie in sommige gevallen uiteindelijk fors duurder uitvallen, bijvoorbeeld omdat er met leveranciers en/of producenten al harde afspraken zijn gemaakt. Ook vindt de organisatie het van belang dat kunstenaars niet alle opdrachten (en inkomsten) zien verdampen.  

Floor Coolsma is één van de deelnemende kunstenaars die van de IJsselbiënnale groen licht kreeg om door te werken aan haar plan. Zij kreeg de opdracht een voorstel te doen voor een beeld in het natuurgebied Vreugderijkerwaard; een tot de verbeelding sprekende locatie in de kop van de kunstroute ter hoogte van het dorpje Zalk. Het team van curatoren was enthousiast over het plan dat ‘er niet meer zijn’ en ‘naar de overkant willen’ als poëtische uitgangspunten heeft.  
 
Op de vraag hoe het met de voortgang gaat antwoordt Floor: “De tijdsdruk viel natuurlijk weg, dus dat zorgde samen met alle afzeggingen even voor een ‘dipje’... maar het model is bijna klaar om naar de gieter te gaan.” Het atelier is dus stiller, maar de totstandkoming van het beeld, een haas aan de oever van de IJssel, vordert dus gestaag. Er is tijd om te kijken, de was te kneden tot de gewenste vorm. Het beeld mag langer dan gedacht bij mij blijven”, vertelt Floor. Een teken dat het uitstel van de IJsselbiënnale voor sommige kunstenaars wellicht ook een positieve kant heeft.