H1 Biobased bouwen Harculo

Gewassen zoals hennep, vlas en miscanthus zijn goed in Nederland te telen en vragen weinig voedingsstoffen, zijn geschikt voor teelt op schrale en droge bodems en hebben weinig tot geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen nodig. Door hun diepe wortels kunnen ze veel voeding opnemen uit diepere bodemlagen. Daarmee dragen ze bij uitstek bij aan het herstel van de bodem, de biodiversiteit, een verbetering van de waterkwaliteit en ondersteunen de landbouwtransitie. In Harculo worden enkele producten en toepassingen getoond: 

In de IJsselvallei wordt dit jaar ruim 60 hectare vezelhennep verbouwd op verschillende locaties. Dit is de start van het project Boeren voor Biobased Bouwen: een samenwerking van agrariërs, verwerkers, bouwers en overheden in de Regio Stedendriehoek. Het zet de teelt van vezelgewassen in voor het produceren van biobased bouwmaterialen. www.boerenvoorbiobasedbouwen.nl. Bij het gemeentehuis van Voorst is een biobased gevel toegepast.  

Een ander initiatief is kleding produceren die gemaakt is van biobased textiel dat biologisch geteeld is op eigen bodem. Het project van ‘De Jas die oplost’ is daarmee bezig in de IJsselvallei. Deze jas, ontworpten van biologisch geteeld vlas, zal uiteindelijk oplossen tot voedsel aan de bodem. Want uiteindelijk – en essentieel in deze manier van kleding produceren! – na lang gebruik, is de hele jas bij het compost te leggen en kan deze oplossen. Om deze composteerbaarheid te garanderen zijn er geen andere materialen toegepast dan natuurlijke. Geen labeltje, geen rits en geen knopen. Alle verbindingen en sluitingen zijn gemaakt van het linnen zelf. Zo kan kleding wel rechtdoen aan de planeet én aan de mensen die de kleding maken. www.20302050.nl/products/de-jas-die-oplost.nl