H3 Stichting Hoopheggen 

Hoopheggen plant zoveel mogelijk heggen met zoveel mogelijk mensen. Het Nederlands landschap was ooit met minimaal 200.000 kilometer heg of singeldooraderd. Rondom, onder en in de heggen leefden tal van insecten, vogels, kleine zoogdieren, nuttige schimmels, (korst-)mossen en planten. Met het verdwijnen van de heg in het landschap, verdween ook een groot deel van onze biodiversiteit. Sinds de jaren tachtig is 70% van de Nederlandse vogels verdwenen. De onderzoeksresultaten liegen er niet om.  

Maar de oplossing is simpel: herstel de groene dooradering van het landschap en plant heggen en singels. En dat is precies wat Stichting Hoopheggen doet met duizenden vrijwilligers. Op een plantochtend planten vrijwilligers heggen bij hen die ruimte bieden voor een heg en ervoor willen zorgdragen. De planters vertrekken optimistisch, vol hoop en geïnspireerd huiswaarts na een plantochtend. Want zij beseffen: alles wat je doet telt. Je boodschappenkeuze, welke kleding je koopt of niet koopt of door een heg te planten. Je maakt het verschil en samen maken we een groot verschil! 

Hoopheggen is ontstaan in de IJsselvallei en behegt o.a. de IJsselvallei. Kijk deze zomer op de website en zie alle plantplekken voor komend plantseizoen. https://hoopheggen.nl/acties/ . De heg filtert het oppervlaktewater van nitraat en fosfaat, verhoogt het vochtvasthoudend vermogen van de grond en zuivert de lucht. Zo dragen onze heggen bij aan een gezonde IJssel.

Meer lezen: https://hoopheggen.nl