Oogst uit de IJsselvallei in een spannende setting
In de IJsselvallei wonen en werken veel beeldend kunstenaars. Ook tijdens deze afgelopen editie bood de IJsselbiënnale hen een podium, in de vorm van groepspresentaties. Een mooie gelegenheid om bezoekers van deze oogst te laten proeven.
Op twee prominente startlocaties langs de route was bestaand en nieuw werk van meer dan 50 kunstenaars uit de regio samengebracht. De groepstentoonstellingen vonden plaats op twee bijzondere erfgoedlocaties, de Turnhal in Ellecom en Centrale Harculo bij Zwolle. Met hun ruige open en meer intieme ruimtes bieden deze plekken een indrukwekkende omlijsting van de spannende groepspresentaties.
Grondtonen – drie invalshoeken
Via een open call zijn kunstenaars uitgenodigd om zich aan te melden voor deelname. De kunstenaars hebben met hun werk gereageerd op het overkoepelende thema GRONDTONEN. Als inspiratiebron en denkkader zijn er drie invalshoeken ter inspiratie aangedragen: Aarde-Leven, Bodem-Worteling en Grond-Oogst.
Aarde-Leven nodigt uit tot uitzoomen in tijd en ruimte. Geologische en landschappelijke processen voltrekken zich in trage tijd, over tijdperken heen, onzichtbaar voor het oog. Deze invalshoek raakt aan ons bestaan, onze existentie. De aarde is ons gemeenschappelijk fundament, bakermat voor alle organismen. Niet voor niets praten we over ‘moeder aarde’. De mens is in deze evolutie slechts een schakeltje.
Bodem – Worteling concentreert zich op de dubbelzinnige diepte. Bomen en planten hebben passende grond en gezonde voedingsbodem nodig om te kunnen wortelen en overleven. Andersom dragen zij bij aan biodiversiteit en een rijk bodemleven. Maar ook mensen (en dieren) hebben ‘roots’; ze hechten aan hun (geboorte)streek, taal en gebruiken. Je thuis voelen is voedingsbodem voor welbevinden. De keerzijde zien we helaas ook; door verhuizing en (gedwongen) migratie kunnen mensen ontheemd en ontworteld raken.
Bij Grond-Oogst ligt de focus op het oppervlak, het hier en nu, de snelle tijd. Het cyclische proces van zaaien, groeien, bloeien en oogsten is concreet. Het is zintuiglijk: kijk, voel, ruik, proef. Hier laat de vergankelijkheid zich het duidelijkst zien; leven en dood komen in en op de grond samen.
Het thema leeft en spreekt tot de verbeelding. Het thema en de invalshoeken bleken inspirerend te zijn. De drie invalshoeken kwamen in vele gedaantes en kruisbestuivingen terug in de presentaties.
Deelnemende kunstenaars
In de Turnhal Ellecom was werk te zien van:
Ewoud Bakker, Paula Biemans, Klaas Kloosterhuis, Oeda van den Born, Malou Cohen, Afke Dam, Jojanneke Dekens, Onno Dirks, Ria Geerdink, Karin Hoogesteger, Tanja Isbarn, Annewil Jansen, Wendy Janssen, Dorreroosjes, Carla Nederbragt, Hans Oldenhof, Michael Rhebergen, Riks Vos, Mark de Weijer, WEIJ MYRO
In Centrale Harculo bij Zwolle was werk te zien van:
Berkveldt, Wil Bijker, Reinhold Bogaard, Theo Bos, Paola de Bruijn, Rob Chevallier, Tali Farchi, Daan Fikkert, Karin Gerfen, Kirsten Lucie Gerritsen, Jeanette Hoekstra, Teodora Ionescu, Mathilde Jansen, Jeannette Knigge, Lies Kortenhorst, Emma Kroos, Monique Kwist, Mirte van Laarhoven, Tineke van der Pouw Kraan, Louky Scheltema, Jessica Scholtes, Wilma Stegeman, Annemieke Tonnaer, Elsa Visser, Thea van Vliet, Sophia de Vries, Beau Voerman, Visualsbynature
Foto: Kunstwerk door Theo Bos