IJsselbiënnale 2023

Kunst peilt de klimaatverandering in de IJsselvallei

De buitententoonstelling uit een serie monumentale en prikkelende kunstwerken in het IJssellandschap van 27 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Een fietsroute van 120 kilometer leidt je ook in 2023 langs alle kunstwerken: een ontdekkingstocht door het landschap langs de mooiste rivier van ons land.

De IJsselbiënnale gaat over de verhouding tussen mens en landschap. Aanleiding én thema is de impact van klimaatverandering op ons landschap: een urgent probleem dat we alleen het hoofd bieden als we bereid zijn tot een fundamentele verandering van attitude. Dat vraagt om een andere manier van kijken naar onszelf en onze omgeving. Het is op dit vlak dat juist kunst een bijdrage kan leveren.

Voor de buitententoonstelling nodigt ons team van curatoren ruim 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland uit voor het maken van een nieuw, tijdelijk kunstwerk op bijzondere locaties  in de IJsselvallei. Zij laten zich laten inspireren door de plek én door het thema, met deze editie de focus op grond, aarde en bodem. Wat speelt er onder onze voeten en welk effect heeft de ondergrond op ons landschap en de uitdagingen?
Voor de deelnemende kunstenaars is de IJsselvallei werk- en onderzoeksgebied, atelier, muze én podium.