IJsselcongres 2023

Onderstroom 2023: Leven de Bodem

Vrijdagmiddag 16 juni vond voor de 2e keer Onderstroom plaats. Het congres van de IJsselbiënnale 2023!

Deze middag doken we de bodem in. Want terwijl het water steeds vaker aan onze lippen staat hebben we het maar zelden over wat er onder onze voeten gebeurt. Het water en de bodem hebben veel met elkaar te maken. We gingen samen in gesprek over de geschiedenis en de toekomst van het landschap, en hoe we daarbij rekening kunnen houden met toekomstige generaties.
We luisterden naar verhalen over de mogelijkheden en kansen die biobased verbouwen van bouwmaterialen bieden. Experts namen ons mee de bodem in om ons bewustzijn van het leven daar te vergroten. En films, poëzie en kunst zorgen voor verbeelding, verwondering en verbinding.

Het programma bestond uit bijdragen van onder meer: 
Yanna Hoek (Holy Shit) Joost Mulder en Constantijn Blom (BPD), Peter Voormeren (agrariër), Marius Kiers (Green Rivers Open Wonders/Arcadis), Ignas van Schaick (Onder Het Maaiveld), Loes ten Anscher (kunstenaar IJB ’23), Wim Timmermans (Wageningen Universiteit), Pouwel Inberg (wethouder Brummen), Judith Snepvangers (stichting IJssellandschap), Carmen Oude Wesseling (Boeren voor Biobased Bouwen), Ruud Hendriks (o.a. Warmonderhof), Rob Sweere (kunstenaar IJB ’21) en Willem Rienks (Biobased Salland).

Aftermovie Onderstroom 2023
Inmiddels is de IJsselbiënnale al van start en kijken we met een positieve blik terug op het IJsselcongres, Onderstroom 2023. We delen dan ook graag onze aftermovie met jullie.