Buitententoonstelling

Kunst peilt de klimaatverandering in de IJsselvallei

De buitententoonstelling bestond uit een serie monumentale en prikkelende kunstwerken in het IJssellandschap van 27 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Een fietsroute van 120 kilometer leidde je langs alle kunstwerken: een ontdekkingstocht door het landschap langs de mooiste rivier van ons land.

De IJsselbiënnale gaat over de verhouding tussen mens en landschap. Aanleiding én thema is de impact van klimaatverandering op ons landschap: een urgent probleem dat we alleen het hoofd bieden als we bereid zijn tot een fundamentele verandering van attitude. Dat vraagt om een andere manier van kijken naar onszelf en onze omgeving. Het is op dit vlak dat juist kunst een bijdrage kan leveren.

Voor de buitententoonstelling nodigde ons team van curatoren 27 kunstenaars uit binnen- en buitenland uit voor het maken van een nieuw, tijdelijk kunstwerk op bijzondere locaties  in de IJsselvallei. Zij lieten zich laten inspireren door de plek én door het thema, met deze editie als titel TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID.  Wat voor effect heeft de factor TIJD op ons landschap en de uitdagingen?
Sommige kunstenaars zoomen in op die ene plek in de IJsselvallei, sommigen zoomen juist uit, tot ver over de landsgrenzen. De ene graaft naar sporen  in het fysiek en ruimtelijk geheugen , anderen schetsen een mogelijke  toekomst. Voor de deelnemende kunstenaars is de IJsselvallei werk- en onderzoeksgebied, atelier, muze én podium.

Wil je alles nog eens zien? Dat kan, door middel van deze aftermovie die een overzicht in vogelvlucht geeft.

 

Meer weten over de kunstenaars?