Livestream “Kopje-onder”

Het werk Kopje-onder bestaat zowel uit een installatie in de publieke ruimte van Zutphen als een parallelle livestream die online te horen is.

Installatie

In de installatie van Edwin van der Heide wordt het geluid dat zich onderwater in de IJssel afspeelt hoorbaar gemaakt. De installatie maakt daarmee iets waarneembaar wat anders onhoorbaar en daarmee onwaarneembaar is. Kopje-onder voegt een onverwachte auditieve dimensie aan de beleving van de rivier toe. Het publiek wordt op de kade in Zutphen uitgenodigd op de knop te drukken en om tenminste 4 minuten de tijd te nemen en zich door het werk te laten meevoeren in de permanent veranderende golven en stromen van de rivier zowel op en onder water.

De installatie op de kade wisselt tussen twee aanpakken: als er op het moment van drukken actief geluid in de IJssel geproduceerd wordt dan wordt dat geluid hoorbaar gemaakt op de luidsprekers. Als er op het moment van drukken geen activiteit is dan gaat de installatie als het ware dromen en worden steeds andere opnames (herinneringen) uit het verleden gebruikt als klankmateriaal.

Livestream

Parallel aan de installatie wordt een live stream van het onderwatergeluid aangeboden. Waar de installatie door middel van haar steeds unieke 4 minuten durende composities een dialoog aangaat met de omgeving, is de live stream een continue feed van het werkelijke onderwatergeluid in de IJssel. Het is deze continue feed die het bronmateriaal vormt voor de gegenereerde composities. De installatie in Zutphen en de parallelle live stream zijn bijna tegengestelde exponenten van het kunstwerk Kopje-onder. Voor de live stream is het belangrijk om echt de tijd te nemen: soms gebeurt er weinig of niks en soms juist enorm veel. Er gebeurt steeds wat anders en het is de moeite waard om af en toe opnieuw rustig te luisteren.

Druk op play voor de livestream!

Voor meer informatie, ga naar de website van Edwin van der Heide.