Cycle4Global Goals

11 augustus 2023

Ieder mens kan het verschil maken!

Wouter en Adina Janssen hebben er lang naar uitgekeken én hard gewerkt aan de organisatie van hun fietstocht van Sibiu, Roemenië naar Nederland. Een reis van Oost- naar West-Europa voor het goede doel. Maar liefst 3.500 km door 10 landen en langs 19 Hanzesteden. Wouter geboren en getogen in Nederland, Adina groeide op in Roemenië van waaruit ze nu actief zijn. Wat was jullie doel? Adina bijt het spits af. “We wilden heel graag zoveel mogelijk mensen inspireren en in beweging brengen om met ons mee te doen. Bijvoorbeeld door mensen uit te nodigen om een stuk mee te fietsen; fietsevents; aanspreken via de media én door ontmoetingen met veel verschillende mensen en initiatiefnemers. Wat voor ons belangrijk is het feit dat iedere actie, hoe klein ook, van ieder mens betekenis heeft en ons dichterbij bij het doel brengt van de Sustainable Development Goals. Meer lezen over hun avontuur en de goede doelen. link nieuwspagina IJsselbiënnale)

‘Every Person can make a great Impact. Be that Person!’
Met dit in gedachten hebben Adina en Wouter Jansen de NGO EUphemia opgericht. EUphemia gebruikt haar internationale bereik en lokale aanwezigheid om een sterkere, veerkrachtigere en meer rechtvaardige gemeenschap op te bouwen waarin ieder persoon kan gedijen. Ons doel is om een beweging te creëren waar iedereen aan kan bijdragen en sociale, culturele, educatieve en sportieve projecten kan ondersteunen om zo actie te ondernemen voor de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Al tien jaar zijn Wouter en Adina Janssen actief met projecten rondom de 17 Global Goals. Door beiden is hard getraind voor deze lange tocht, want het parcours was niet eenvoudig. Wouter: “Het fietsen van de route is natuurlijk niet het doel op zich. Ons gaat het vooral om de verduurzaming die zo hard nodig is op dit moment.”

Wat was je grootste uitdaging? Wouter: “Voor mij was het de fysieke uitdaging nadat ik de eerste twee weken zonder blessures ben doorgekomen, was het oké. Mentaal waren we er allebei zeker klaar voor en hadden er zin in! Hier en daar hebben we, vanwege de hoogtemeters de etappes wat ingekort.” Voor Adina was het een uitdaging om nu de stap te zetten om wereldwijd aandacht te vragen voor Sustainable Development Goals. “Het was mooi om dit te combineren met onze passie voor fietsen. Om ons heen zien we natuurlijk wel veel mensen die al bezig zijn met het bedenken wat zijzelf kunnen bijdragen. De verschillen tussen de landen zijn groot. Urban Mobility wordt in het ene land vertaald in het aanleggen van fietspaden. In Oostenrijk loopt een fietssnelweg waar in de omgeving ook weer nieuwe duurzame en economische initiatieven zijn ontstaan. Op andere plekken wordt juist het fietsen op zich gepromoot. Zodat mensen het fietsen meer gaan integreren in hun leven.” Beide zijn blij met alle media-aandacht. Wouter: “Ja het was echt veel aandacht. Ze waren vaak ook aanwezig bij de projecten die we bezochten. Geweldig!”

De 17 Global Goals zijn eigenlijke allemaal belangrijk. Adina: “Het zijn er zoveel dat het mensen die iets willen bijdragen ook een keus biedt. Ieder individu kan juist datgene doen wat bij hem of haar past. Wouter: “Het grootste probleem met klimaatverandering is dat mensen eigenlijk verwachten dat een ander ons wel gaat redden. Maar op het moment dat je anderen duidelijk in actie ziet komen, ga je toch denken, zal ik ook… of wat zal ik gaan doen? De ontmoetingen inspireerden ons. Maar dat bleek wederzijds. Wij werden bij de start uitgeleide gedaan door een hele grote groep bekenden op de fiets, met politiebegeleiding. En in volgende steden vaak weer groots ontvangen.
Wat heeft op jullie veel indruk gemaakt? Voor Adina was dat een ontmoeting met een studente. “We richten ons ook op jongeren. Op de oproep van de gemeente Konstanz (Duitsland) om met ons mee te fietsen reageerde ook een jonge vrouw, die een masteropleiding sociologie en recht volgt. Zij vertelde mij dat ons initiatief haar inspireerde om haar master thesis te schrijven over duurzaamheid om ook in haar omgeving daar aandacht voor te vragen”

The Litter
Voor Wouter was de ontmoeting met de Climate Change Company (Roemenië) heel bijzonder. “Via de Nederlandse ambassade zijn we in contact gekomen met heel wat ondernemers. Eén daarvan was deze ondernemer met zijn project The Litter. Materialen die eerder niet hergebruikt konden worden, zijn nu toch te recyclen en komen dus niet op de afvalberg terecht.” Het gaat me name om materialen die ook voor de energietransitie gebruikt worden, harde plastics, fiber en soms ook heel dik glas. Fijngemalen worden ze hergebruikt als funderingslaag bij de aanleg van wegen. Het voordeel is dat er een minder hoge fundering nodig is en dat er veel meer trillingen kunnen worden opgevangen.” Hij vervolgt. “Wij hebben dit bedrijf in contact gebracht met een projectontwikkelaar in Sibiu. Er  zal een test gestart worden om dit zo ook toe te kunnen passen als fundering onder gebouwen.”

Welkom in Nederland
Als ze in Nederland de grens passeren, zijn ze niet alleen. Wouter: “Bij alle steden melden zich vrienden, oud-collega’s of goede relaties om mee te fietsen! Dat geldt ook voor partners binnen het uitgebreide netwerk van de Sustainable Developmant Goals in Nederland.” Adina: “Bij Mill was er zelfs champagne en vuurwerk. In Harderwijk werden we uitgenodigd om in een nieuwe geveltuin lavendel te planten als symbool van het vergroeningsproject van gemeente en bevolking.”

Wouter: “We hebben veel van de IJsselbiënnale gezien onderweg. Mooi dat we zo goed bij elkaar passen en kunnen aanhaken. We brengen gezamenlijk niet alleen het gedachtengoed verder maar kunnen mensen inspireren en in beweging brengen. Kunst stijgt boven de realiteit uit, spreekt tot de verbeelding en kan daardoor ook meer mensen raken.”
Wouter en Adina gaan door en kijken nadat ze zoveel mensen en initiatieven aan elkaar gekoppeld hebben weer verder… We blijven jullie volgen!

Voor de etappeverslagen van hun fietstocht. Meer informatie over de 17 Global Goals