IJB-Special Mos Meditatio met Martine van Lubeek, donderdag 6 juli 11:00

3 juli 2023

Tijdens deze IJB-Special dompelt Martine van Lubeek je onder in de wonderlijke wereld van mossen met een mos meditatie begeleid door Sharon Stewart én een expeditie door Menno Doornbos. ‘Mossen kunnen ons veel leren, maar we moeten het nog leren zien.’ De sculpturale installatie ‘An Affinity for Water’ van Martine van Lubeek is dan ook een soort mos grot.  

Mossen zijn een belangrijke schakel in het ecosysteem omdat ze zuurstof produceren, de luchtkwaliteit verbeteren, bescherming bieden tegen erosie én de biodiversiteit ondersteunen. Mossen leven van druppels water die ze in hun kussens vasthouden. Hiermee reguleren ze het vochtgehalte van de bodem onder zich. Het kunstwerk ‘An Affinity for Water’ is óók een oefening in collective care: een vorm van zorgdragen die de kunstenaar als noodzakelijk ziet als we op onze aarde willen blijven leven. De mos grot moet namelijk gedurende de gehele IJsselbiënnale bewaterd worden door bezoekers. 

De IJB-Special vindt plaats op donderdag 6 juli om 11:00 op locatie van haar kunstwerk in Zutphen. Haal je tickets via onze ticketsite.