Interview met een vrijwilliger

13 juni 2023

Gerard Voetdijk is sinds december 2022 vrijwilliger bij de IJsselbiënnale. Hij zag de oproep in onze nieuwsbrief en… Ja, het leek hem leuk. Hij is opgegroeid aan de IJssel en kent het landschap en de omgeving goed. 

Gerard: “Vorig jaar heb ik deelgenomen aan een prelude over de bodem en de grond onder onze voeten. Ik vond het een inspirerende ochtend. Ik hou van landschappen waarin je het verleden nog in het land herkent, maar ook van het landschap als schilderij. Wat ik mooi vind, zijn de ‘oude’ graslanden. Paarse haarden van gestreepte witbol, of de geel -rode kleur van boterbloem en veldzuring. Het lijkt wel alsof van Gogh ze hier gisteren geschilderd heeft.” 

Het werk als vrijwilliger bij de IJsselbiënnale is nooit saai. Er is altijd wat te doen, en het werk is erg gevarieerd. Gerard: “In een oude molen in Voorst hebben we op een decemberochtend de uit gewoekerde boomwortels van Oliveira verwijderd. Het is dan altijd bijzonder om te zien hoe je met 4 onbekende mensen op een soepele en gezellige manier samenwerkt. Iedereen heeft andere verhalen en een andere achtergrond, maar je werkt toch samen.”  

Gerard heeft voor de IJsselbiënnale in april de routebeschrijving van een aantal etappes al fietsend gecontroleerd en waar nodig de beschrijving verduidelijkt. “Het zijn praktische buitenbezigheden, daar hou ik van.”  

De reisgids van dit jaar is net uit. Wij van het IJB-team zijn benieuwd naar de verhalen van bezoekers over de routes! Gerard is enthousiast en licht een tipje van de sluier op: “Het rondje Zwolle-Kampen was voor mij een hele bijzondere route! Ik hou van de ruimte en stilte in het land en dat vind je op verschillende andere plekken langs de IJssel ook terug. Bij de kronkelwaarden bij Cortenoever en De Ravenswaarden, maar ook langs de oude zomerdijk tussen Wilp en Zutphen. Op de oude dijken bij Wilsum heb je een beetje het gevoel dat je over weilanden in oud landschap zweeft”.  

Je bent ook van harte welkom om vrijwilliger te worden! Vind jij het leuk om met andere samen te werken? Hou je van kunst? Of juist meer van het landschap? Meld je dan snel aan via astrid@ijsselbiennale.nl