25 januari 2023
Op verzoek van de Gemeente Deventer en de IJsselbiënnale heeft 20302050 afgelopen jaar gewerkt aan het realiseren van 3 voorbeeldcases op het gebied van Circulaire Economie. Om te inspireren, te leren en netwerken te creëren. 9 februari worden deze voorbeeldcases in Deventer gepresenteerd tijdens de landelijke week van de Circulaire Economie. Door met een grote groep kenners te focussen op een lineaire grondstofstroom en daar een flinke dosis professionele creativiteit aan toe te voegen zijn 3 circulaire oplossingen gevonden. Wat blijkt? Alles kan al!
Presentatie:
9 februari: 8.45 inloop 12.00 einde
Locatie: De Gasfabriek, gebouw De Generator, Zutphenseweg 6, Deventer
De drie Circulaire Hotspots zijn:
Plastics i.s.m. ontwerpbureau Bestwerk
Een PonTon als oplossing voor de 5.000 single use bierfusten (=afval) van de lokale bierbrouwer DAVO, met prototypes gemaakt door Zeeverkenners.
Aansluitend wordt bevraagd: Wat is er nodig om dit soort initiatieven tot een commercieel succes te maken? Zou het opzetten van een makersplaats, een plek waar gelijkgestemde ondernemers aan de slag gaan, hieraan kunnen bijdragen? Het project wordt vandaag symbolisch overgedragen aan studenten van Saxion i.h.k.v. de Challenge week Circulaire Fabrieken. Make it a business!
Textiel i.s.m. kunstenaar Matthijs Bosman
Presentatie door Matthijs Bosman: ‘De Jas Die Oplost’ gemaakt van regionaal & biologisch geteeld linnen. Trek je de jas aan? Trekt de jas jou aan? Trek je je überhaupt iets aan van de misstanden in de kledingindustrie? En wat lost de Jas vervolgens allemaal op?
Aansluitend vertelt het Linen Project hoe het gelukt is om in eigen regio het vlas te telen en tot linnen te maken en geeft Fibershed inzicht in wat nog meer al in de regio gebeurt met enkele sterke voorbeelden. Vervolgens gaan we in gesprek met diverse stakeholders en stellen we de vraag: Wat zijn de kansen voor regionaal telen van textielgewassen? Nu we weten dat het kan, wat is er dan nog nodig? Is er al een keten op te bouwen? Met o.a. Loonwerkbedrijf Hofmeijer, The Linen Project, Fibreshed, Auping en 20302050.
Bouwmaterialen i.s.m. Gemeente Deventer
(G)een fietsbrug vervangen. Een oplettende inwoner van de stad hoorde over plannen om 7 fietsbruggen te vervangen en stelde de vraag: is het niet zonde daar nieuw hardhout vanuit de Amazone voor te gebruiken als het hout van de bruggen zelf schoon geschaafd misschien weer als nieuw te gebruiken is? Dit heeft geleid tot een heel andere benadering. De bruggen worden opnieuw beoordeeld en worden vanuit een circulaire bril bekeken. Kan er Recycled? Is er soms zelfs de optie van Refuse? Samen met het Groenbedrijf zien we kansen. Voor het milieu én voor de portemonnee van de stad. Patrick Lunenborg neemt ons mee in de overwegingen en laat zien wat er mogelijk is.
NOTE VOOR DE PERS: voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Guido de Vries (g.de.vries@deventer.nl)