Wandelen voor een drinkbare IJssel

8 juni 2021

Li An Phoa, initiatiefneemster van Drinkable Rivers wil dat de IJssel binnen dertig jaar zó schoon wordt dat we eruit kunnen drinken. Hierom loopt Lia An van 7 tot 18 juni 127 kilometer langs de gehele IJssel. Ze gaat van Westervoort tot aan het IJsselmeer in gesprek over haar droom met bewoners, schoolklassen, vissers, boeren en burgermeesters. Ze zal hen vragen wat zij kunnen doen om bij te dragen aan de drinkbare IJssel en zal iedereen vragen om het manifest voor een Drinkbare IJssel te ondertekenen. Hiernaast gaat Li An samen met schoolkinderen de waterkwaliteit van de IJssel onderzoeken.

Tijdens deze voettocht wordt Li An vergezeld door journalist en schrijver Maarten van der Schaaf. Geïnspireerd door Humans of New York zal hij portretten maken van markante personen die zij langs de IJssel ontmoeten. Deze portretten maken onderdeel uit van een project dat de IJsselfamilie de komende dertig jaar in woord en beeld zal brengen.

Maar ook jij kunt Li An Phoa vergezellen tijdens haar tocht langs de IJssel. Bezoek www.drinkbareijssel.nl om te zien waar Li An Phoa loopt, en wandel een stuk(je) mee!

Op de openingsdag van de IJsselbiënnale op vrijdag 18 juni zal Li An van 16:00-18:00 haar ervaringen van de wandeling delen. Tijdens de IJB21 (18 juni t/m 19 september) zal een weerslag van de wandeling te zien zijn voor publiek in Centrale Harculo in Zwolle.

Drinkbare rivieren  
Li An Phoa vraagt wereldwijd aandacht voor het belang van drinkbare rivieren. In 2018 liep ze ruim 1000 kilometer langs de Maas, een tocht waarover de documentaire “Drinkbare Maas” werd uitgezonden op NPO2. Het idee voor de IJsselwandeling ontstond tijdens het IJsselbiënnale-project ’Ontmoetingen bij de wilg’ van Birthe Leemeijer in 2020-2021, waarin zij onder een wilg sprak met Wim van Vilsteren. Kijk ook op: https://drinkablerivers.org/

Foto: Henk Ganzeboom