Bloempluis

Stichting De Geiten Pers
Verhaal Bloempluis voorgelezen door Lydia Rood
09.09.17

Tegelijkertijd genieten van literatuur, de plek en het moment. Wat is er mooier dan in het landschap zitten en rondkijken terwijl de schrijver een heerlijk verhaal aan jou voorleest uit een boekje dat precies gaat over die plek?

Het verhaal Bloempluis, verschenen bij de kleine Brummense uitgeverij De Geiten Pers, wordt voorgelezen door de schrijfster van het verhaal: Lydia Rood. Lydia Rood is een van de meest veelzijdige schrijfsters in Nederland. Ze is opgegroeid in Velp en is naast schrijfster van boeken ook journalist geweest.

Het prachtige verhaal Bloempluis werd door de meester van het zeer korte verhaal A.L. Snijders uitgezocht voor de bundel van de beste korte verhalen voor Nederland Leest in 2015.

Een citaat uit het verhaal: Ik zit – met hem op schoot – op een krib niet ver van het veer, onder het groene bordje met de punt omhoog. Voor mij langs stroomt de IJssel, mijn IJssel, de meest wulpse van de lage landen. Andere rivieren moet ik niet.

Net als bij andere activiteiten van de IJsselbiënnale zijn het landschap en de rivier leidend. De rivier speelt een belangrijke rol in het verhaal. Deze wulpse rivier heeft het rustgevende landschap hier immers gevormd.

U kunt na de voordracht van ongeveer drie kwartier boekjes van De Geiten Pers aanschaffen en eventueel laten signeren.

Uitgeverij Stichting De Geiten Pers    
Uitgeverij Stichting De Geiten Pers dankt haar naam aan het schilderij Jonge witte geit (1914) van de in Eerbeek (gemeente Brummen) overleden kunstenaar Jan Mankes. De uitgeverij bestaat al sinds 1989, maar heeft onlangs een doorstart gemaakt met nieuwe uitgevers. Steeds wordt een landelijk bekende auteur gezocht om een kort verhaal over Brummen of de directe omgeving te schrijven. Vaste ingrediënten zijn de vormgeving, de aandacht voor kwaliteit van papier en bindwerk, het formaat van 16 x 16 cm en de link met de gemeente Brummen in ruime zin.