Een Veld van Bloemen

De Verborgen Tuinen van Bert Loman
Bezoek aan de Verborgen Tuinen Voorst
18.05.17 - 17.09.17

Aan de rand van Voorst midden in de IJsselvallei liggen de Verborgen Tuinen van Bert Loman. De tuin, ca 1500m2 groot, bestaat uit negen kleinere tuinen met hoofdzakelijk vaste planten. De variatie en opzet maken de tuin met zijn leuke hoekjes en doorkijkjes afwisselend en spannend.

De tuin heeft de laatste 16 jaar internationale bekendheid gekregen vanwege de bijzondere combinatie van tuin en objecten van natuurlijke materialen. Toen de eerste berichten over de IJsselbiënnale Loman bereikten, was er niet veel nodig om daar enthousiast over te geraken.

Een veld van bloemen bij museumcafé De Kribbe
Met het object Een Veld van Bloemen is Lomans bijdrage met als thema klimaatverandering het resultaat. Een Veld van Bloemen, die ons vrolijk en blij maakt, laat ons zien hoe mooi en krachtig de natuur kan zijn en ons geeft wat we nodig hebben. Ons past hierin een bescheiden plaats waar we zuinig op moeten zijn en met respect en verwondering naar mogen kijken. Dit Veld van Bloemen wordt geëxposeerd in de tuin van museumcafé de Kribbe in Wilp.

Een veld van bloemen in de bedding van het landschap. Of straks, binnen tientallen jaren, in de bedding van de rivier?

We zien de zon niet bewegen, toch komt zij op en gaat zij onder. Zo is het ook met het klimaat dat door ons toedoen verandert. We zien het niet meteen, we leven ongestoord ons leven. En toch verandert het. 

Het veld van bloemen draagt al stenen, oude stenen uit de verre tijd. Nog zijn de harten van de bloemen gekleurd. Maar waar zijn wij als zij hun kleur verliezen? Waar zijn we dan de bloemen en de dieren, waar is de natuur waaraan wij zijn gehecht?
 
Natuur herleeft wanneer wij ons gedragen in verbinding. Zij geeft en neemt, zij draagt ons leven van begin tot eind. Ze worden reddingsboeien die u en mij doen leven.

Mogelijk gemaakt door: 
De Kribbe
Bert Loman ontwerp
Fotograaf: Mich Buschman