Klimaatdrenkeling aan de IJssel

Kunst op de Hoek
Expositie
20.07.17 – 27.08.17

In de tentoonstelling ‘Klimaatdrenkeling aan de IJssel’ vragen de leden van kunstenaarscollectief Kunst op de Hoek met hun gezamenlijke installatie aandacht voor een van de gevolgen van de klimaatverandering, het stijgen van de zeespiegel. Etalage en Frankensteeg zijn 6 weken lang decor voor dit groeiend kunstwerk dat vanuit ieders eigen discipline aangevuld wordt. Door deze te combineren laat Kunst op de Hoek de meerwaarde van samenwerking zien, hetgeen ook op mondiaal niveau gewenst is om de gevolgen van klimaatveranderingen het hoofd te bieden. Bezoekers van de IJsselbiënnale kunnen meehelpen met het vervaardigen van lange strengen ‘zeewieren’. Raken we daar in verstrikt? En hoe hoog komt het water? Dit is af te lezen op de waterpeilmeter bij de deur. Op de bovenverdieping exposeren de leden van het collectief met eigen werk.

Twee gastexposanten Jan Baggen en Rita Susebeek laten bovendien hun rietpentekeningen, schilderijen, aquarellen en lino’s van de IJssel zien. Voor Wegener kranten bracht Jan Baggen de IJssel van Westervoort tot Keteldiep in beeld en in het kader van het 100-jarige bestaan van Vogelbescherming Nederland voegde hij daar nog een serie IJsseltekeningen aan toe. Rita Susebeek weet met haar blik en techniek van een graficus de sfeer van de IJssel prachtig weer te geven. Gedurende de expositieperiode worden diverse interessante lezingen georganiseerd. 

Kunst op de Hoek 
Kunst op de Hoek is het initiatief van een kunstenaarscollectief uit de regio Zutphen, dat een leegstaand winkelpand als expositieruimte heeft ingericht. Naast eigen werk wordt regelmatig werk tentoongesteld van gastexposanten. Vier middagen per week is het pand gratis toegankelijk voor bezoekers, een van de kunstenaars is dan persoonlijk aanwezig. Momenteel bestaat het collectief uit schilder Cornel Pepers, keramist Els Bottema, tekenaar en draadkunstenaar Sandra van de Griendt en beeldenmaker Monique Bosch. Speciaal voor de IJsselbiënnale 2017 is de gezamenlijke installatie Klimaatdrenkeling ontworpen. Jan Baggen en Rita Susebeek zijn gastexposant met tekeningen, schilderijen en lino’s van de IJssel. 

Facebook: KHkunstopdehoek