De IJsselstroom

Tentoonstelling
Textiel en hout in en om de Oude Wasserij
14.06.17 - 24.09.17

In de prachtige uiterwaarden liggend tegen de dijk bij Zutphen staat een oude stoomwasserij; De IJsselstroom genaamd. Tijdens de IJsselbiënnale is er binnen in De IJsselstroom een tentoonstelling samengesteld met textiel en tekeningen van de kunstenaars Janske Hombergen en Annemiek Pruijt. In de uiterwaarden, om de wasserij heen, staan de robuuste monumentale houten beelden van Floris Brasser en is een waterobject van Luitgard Schultz te zien.

Janske Hombergen toont werk dat doet denken aan prisma's die het licht breken in de kleuren van de regenboog. Hiermee wil Hombergen het aanwezige licht voelbaar en zichtbaar maken. Plexiglas, kleur, neonlicht, draden en vlakken zijn spelers in de heldere, herkenbare grafische beeldtaal van Hombergen, waarin een fascinatie schuilgaat voor gelaagdheid, beweging, licht, geometrie en mathematische vormen.  

Annemiek Pruijt maakt tekeningen en wandkleden over grote maar stille thema’s waarover mensen dromen of piekeren en sommigen af en toe communiceren. Aan haar werk ligt een fascinatie voor de psyche ten grondslag: het denken, voelen en willen van de mens. In De IJsselstroom hangt een deel van een serie werken die gaan over ontheemd zijn; zich dwalend voortbewegen, een doel hebben of doelloosheid ervaren.

Floris Brasser kiest ervoor de synthese tussen plaats, materie, concept en handeling te zoeken in plaats van het beeld te isoleren. Een beeld als architectonische verschijning waarbij voor de verandering de functie de vorm lijkt te volgen. Een object als een trap die in de interactie tussen toeschouwer en beeld, zelfs onbetreden, een mens omhoog kan voeren.

Luitgard Schultz laat op haar eenvoudige en pure manier het werk ‘Ode’ zich verbinden met de elementen van de uiterwaarden. De mandorla, een universele geometrische amandelvorm die in vele culturen de verbinding tussen hemel en aarde verbeeldt plaatst zij op het raakvlak van het IJsselwater met de openlucht. De vorm en de eigenheid worden overgelaten aan de ‘natuurlijke’ verandering.

Maïte Duval, 40 jaar bronzen beeldkunstenares en een vriendin, zet een pronkstuk in de IJsselstroom. Maïté Duval, Renazé, Frankrijk, sinds 1968 in NL. ‘De beelden en tekeningen van Maïté Duval zijn afwisselend teder, intiem en krachtig. Met simpele middelen en vol diepe aandacht, weet ze boven de figuratie uit te stijgen. Ieder element klinkt in harmonie, heeft een plaats binnen de grote vorm. De kunstenares neemt ons mee naar een wereld van robuuste vorm en beweging; een wereld vol aardse vrouwelijkheid. Vol schoonheid in het alledaagse. En daarom zo bijzonder.’ (Barend de Voogd)

De IJsselstroom 
De IJsselstroom is een markant gebouw op een bijzondere locatie in de uiterwaarden van de IJssel, tegenover de torenstad Zutphen. De uitstraling is als een fabriek, de oude stoomwasserij herbergt nu een woning, een B&B, een architectenbureau en ruimten voor vergaderen en ook culturele activiteiten.

Stichting de IJsselstroom heeft tot doel de cultuur historische waarde van de Wasserij levendig houden en dit aan breed publiek laten zien. Daarnaast nieuwe culturele lagen toevoegen aan dit stukje historisch erfgoed, door gearriveerde kunstenaars samen met jeugdige talenten expositieruimte, een podium te bieden, waar veel en breed publiek langs komt.

Facebook: De-IJsselstroom
annemiek.pruijt
janske.hombergen