IJsselsalon

teja van hoften
Over stromen. De wereld die ik ben.
20.08.17 - 01.10.17

Beeldend kunstenaar teja van hoften wordt vaak overspoeld door een tomeloze stroom van indrukken en associaties uit de wereld, die ze in haar atelier een plaats probeert te geven in beelden die tegelijkertijd naar de buiten- als naar de binnenwereld verwijzen: een bloedvatenstelsel als estuarium gemaakt met behulp van planten. Rivierwieren die ook wel eens onderhuids zouden kunnen groeien. De weerspiegelingen van wolken op het water, die op longblaasjes lijken. Hoe de gedachten van alle kanten komen en dan opeens weer samen vloeien. Hoe je als mens op zich zelf ook een natuurgebied bent, in het klein weliswaar.

Het einddoel, de IJsselsalon, uitkijkend over de rivier en haar uiterwaarden, is een prachtige plek om haar werk te tonen. De reflecties en het licht veranderen voortdurend de monumentale ruimtes van de Salon.

De titel voor deze tentoonstelling ontstond naar aanleiding van een wandeling die teja van hoften in juni 2016 maakte, van Kampen naar Zutphen. Door het buiten haar oevers treden, was het pad langs de IJssel op meerdere plaatsen overstroomd en moest teja alternatieve routes kiezen. Hoewel haar dilemma slechts werd beperkt tot een keuze tussen kouwe kuiten of de koeien in de hoger gelegen weilanden, was ze zich zeer bewust van het oprukkende water.

De IJsselsalon

De salon is een initiatief van beeldend kunstenaar Stef Kreymborg en musicus Remko Kraamwinkel, gevestigd op de begane grond van het monumentale herenhuis uit 1890 direct gelegen aan de oever van de IJssel. IJsselkade 21 is een Rijksmonument en maakt deel uit van de beeldbepalende ‘witte wand’ als skyline van Zutphen

Zoals in de 17de en 18de eeuw denkers en uitvoerende kunstenaars elkaar ontmoetten in de salons, zo wil de IJsselsalon een hedendaagse ontmoetingsplek zijn waar oog en oor worden geprikkeld. Beeldende kunst, muziek, wetenschap en literatuur vormen hierbij de ingrediënten.

 Facebook: IJsselsalon