Stedelijk museum Zwolle

Expositie
Zwolle en de IJssel
21.05.17 - 24.09.17

De tentoonstelling in het Stedelijk Museum Zwolle vertelt over de relatie van Zwolle met de IJssel. Hoewel voor de handel juist het Zwarte Water en de Vecht via de Nieuwe Vecht belangrijk waren, was de IJssel altijd een belangrijk en aantrekkend element in de omgeving van Zwolle. Dat levert een bijzonder verhaal op. Objecten uit de collectie van het museum nemen je mee op een reis door het verleden waarin rivieren niet alleen voor verbinding, maar ook voor scheiding zorgden. Het Katerveer, de Willemsvaart en het Nieuwe Werk komen aan bod. Daarbij was de IJssel ook een inspiratiebron voor kunstenaars, wat te zien is aan de fraaie IJsselgezichten.

Kunstenaar en pionier Arjen Boerstra maakt op uitnodiging van de IJsselbiënnale een tocht over de IJssel en verkent het gebied tussen Zwolle en Kampen. Met zijn bijzondere camera legt hij deze verkenning vast. De film die het eindresultaat toont, is gedurende de IJsselbiënnale in Stedelijk Museum Zwolle en in Kampen te zien en legt zo een nieuwe verbinding.

Rond de tentoonstelling Zwolle en de IJssel is er de hele zomer lang een programma activiteiten, ook speciaal voor kinderen. Het Stedelijk Museum Zwolle heeft niet voor niets de Kidsproof erkenning met een gemiddelde waardering door kinderen van 8,6. Entree geeft ook toegang tot de andere tentoonstelling in het museum: Keuzes, verhalen bij museumschatten. Daarin worden bijzondere objecten uit de collectie getoond die anders niet of zelden uit de opslag komen. 

In Stedelijk Museum Zwolle staat het cultureel erfgoed van de stad Zwolle centraal. Wandelend door de vaste collectie en meerdere interactieve wisselexposities, maakt de bezoeker kennis met het verhaal van Zwolle van vroeger tot nu. Bezoek de archeologiekelder, de stijlkamers van het eeuwenoude Drostenhuis en de mooiste museumkeuken van Nederland. Maak in de verschillende ruimtes kennis met het Hanzetijdperk, de politiek uit de 18e eeuw en het geestelijk leven van de stad.

De vaste collectie wordt aangevuld met meerdere wisselexposities per jaar in de aangrenzende nieuwbouw. Hierin wordt de rijke, Zwolse cultuurhistorie in verbinding gebracht met de stad van nu.

Entree 65+ en groepen vanaf 10 personen: € 5,00
Museumkaart geldig 

Twitter link: SMZwolle 
Facebook link: stedelijkmuseumzwolle
Instagram link: stedelijkmuseumzwolle
LinkedIn link: stedelijk-museum-zwolle