Wilpse Klei

Museumcafé en de Yperenberg
Wilp
14.06.17 - 24.09.17

Wilpse Klei

De Wilpse Klei is een overloopgebied dat bij zeer hoogwater van de IJssel onder water komt te staan, zoals voor het laatst gebeurde in 1995. Het amfibievoertuig, de Ark van Wilp, moet ervoor zorgen dat inwoners bij hoogwater nog steeds vervoer hebben.

Daarnaast staan de boerderijen in de Wilpse Klei vanwege het risico op hoogwater op terpen. Een van deze boerderijen is Boerderij Moria. Op de boerderij en het land worden verschillende soorten fruit en groenten geteeld, die te koop zijn in de boerderijwinkel.    

Museumcafé de Kribbe

Vlakbij de veerpontovergang bij Gorssel bevindt zich museumcafé De Kribbe. In de Kribbe is informatie te vinden over de geschiedenis van het oude boerenland van de omgeving tussen Voorst en Wilp. Het verhaal wordt verteld aan de hand van door paardenkracht aangedreven landbouwvoertuigen en werktuigen. Er wordt een beeld geschetst van de agrarische en industriële ontwikkelingen van deze streek.

De Yperenberg     

Waar nu op de grens van Wilp en Deventer in de uiterwaarden een boerderij op een terp ligt (De Yperenberg), staat lang geleden een versterkte boerderij. Het huis staat als extra versterking op een plek waar een weg de landweer doorsteekt. Deze landweer is een wal met een dichte begroeiing van doornhagen, die de stad Deventer aan deze kant van de IJssel moet beschermen. De militaire functie verdwijnt, maar de boerderij is gebleven. De boerderij en het aangrenzende land is nu in eigendom van Stichting IJssellandschap, en wordt verpacht aan de bewoners van De Yperenberg.