The Collapse of Cohesion

Levi van Veluw

De fascinatie van Levi van Veluw (Nederland 1985) voor het landschap is al vroeg in zijn loopbaan zichtbaar. Als student maakte hij foto’s van zijn gezicht dat op drastische wijze de drager vormt voor allerlei soorten begroeiingen en geometrische bedekkingen. Het is verbluffend werk dat juist zoveel indruk maakt door het ambachtelijke, materiële werkproces.

Later gaat hij films maken waarin die vaardigheid andere illusionistische proporties aanneemt. Tijdens de IJsselbiënnale is de film ‘Room’ uit de reeks ‘The Collapse of Cohesion’ (2014) te zien. Deze film is gebaseerd op tekening van een kamer in een archief. Een werktafel met een stoel, een bureaulamp, een laag tafeltje met daarop enkele boeken en een opbergmeubel vallen ten prooi aan een destructie waarvan de oorsprong niet te achterhalen is. De constructie van de ruimte en de zwaartekracht houdt die verzameling eerst bij elkaar, totdat een onbekende natuurkracht het evenwicht verstoord. Alle meubels verliezen hun houvast en vliegen in slow motion gewichtloos door de ruimte. Er blijf enkel een ruïneus restant van over.

Het verontrustende realisme van zijn werk komt tot leven door de lichtreflectie op de driedimensionaal gemaakte tekeningen. Ze zijn uitgevoerd in hout bedekt met een laagje houtskool. Het kost Levi van Veluw maanden voorbereiding om deze installatie te bouwen. Het uiteenvallen ervan is een cruciaal moment dat maar één keer kan worden gefilmd. Hij doet dat met 1000 beeldjes per seconde. Een uiterst vorm van slow motion waarin de tijd wordt uitgerekt, laat zien hoe orde in chaos verandert. Terwijl hij alles heeft voorzien, is onvoorspelbaarheid van wat er gebeurt de kern van dit werk. Het apocalyptische karakter van deze serie films verbindt zich op verontrustende wijze met het thema van de klimaatverandering die centraal staat tijdens de IJsselbiënnale.

Levi van Veluw

levivanveluw.com

Locatie

Langs de route

Literair Café met Jan Terlouw

Literair Café met Jan Terlouw

13 september 2017 - 13 september 2017

Dichter op de IJssel

Dichter op de IJssel

14 juni 2017 - 24 september 2017

Bronkhorst

Bronkhorst

14 juni 2017 - 24 september 2017