Wandererzähler

Kathrin Schlegel

Kathrin Schlegel (Duitsland, 1977) onderzoekt in haar kunst de betekenis van sociaal-culturele processen en systemen in relatie tot hun locatie. Hierbij heeft zij in het bijzonder oog voor cultuurhistorisch erfgoed en landschappelijke kenmerken van een plek, streek of regio. Schlegel rekt vervolgens de reguliere systemen op en zoekt naar nieuwe onderlinge relaties. Het resultaat is een kunstwerk dat ruimte biedt voor twijfels, nieuwe invullingen, nieuwe betekenissen en nieuwe gewoontes.

Ook in dit kunstwerk spelen het immaterieel erfgoed en cultuurhistorisch onderzoek een belangrijke rol. Schlegel gaat in op het dreigende gevaar van hoog water door de traditie van beschermheiligen te reactiveren. Vlakbij de veerpont Dieren-Olburgen houdt een eigentijds Christoffelbeeld symbolisch toezicht op de rivier en de reizigers. Het verhaal gaat dat hij ternauwernood de overkant wist te halen omdat het Christuskind, dat de last van de wereld droeg, zo enorm zwaar was. Bij Kathrin Schlegel is Christoffel geen sterke reus, maar een kwetsbare oudere man op krukken. Haar Christoffel werpt de ambigue vraagstelling op over de hedendaagse waarde van wijsheid en ervaring die altijd samen ging met ouderdom, tegenover de maatschappelijke belasting van vergrijzing. Het beeld oogt traditioneel, maar komt met de nieuwste technologie tot stand: door een computer-bestuurde 5-as frees op basis van een 3d-scan.

Met dank aan: MEESTERS IN, Gemeente Rheden en Combinatie BAM Infra / Van den Herik Twentekanalen. Lees via onderstaande link de blog van de GSRO over dit werk.

Kathrin Schlegel

kathrinschlegel.com
Blog GSRO

Referentiewerk

Langs de route

Eten op IJsselhoeven

Eten op IJsselhoeven

26 mei 2017 - 9 september 2017

De weg naar het water

De weg naar het water

18 augustus 2017 - 20 augustus 2017