IJsselveer

Lobke Meekes

Lobke Meekes (Nederland, 1981) laat zich inspireren door mensen en landschappen. Opvallende of haast onzichtbare kenmerken worden door haar uitgelicht en in een nieuwe context geplaatst. Ze legt verbindingen door gebruik te maken van wat het landschap haar aanreikt: Verborgen verhalen, geuren en smaken zijn gereedschappen waarmee ze de bezoekers meeneemt en verleidt om zelf te ervaren.

Lobke maakt, met gebruik van de pontjes, een kunstwerk dat zich over de hele route laat ervaren. Tussen Doesburg en Zwolle telt de IJssel acht pontovergangen. Als bezoeker kun je de overtochten met dit kunstwerk verzamelen en ze digitaal zichtbaar maken op je eigen IJsselbiënnalekaart. Bij elke overtocht ontvang je een speciale eetbare munt. Deze is gebaseerd op een verhaal uit de Griekse mythologie: de veerman Charon bracht overledenen over rivier de Styx naar het dodenrijk. Hij liet zich met voor de overtocht betalen. Door middel van de munt van Lobke Meekes neemt elke schipper van de pontjes deze mythische rol op zich. Met de eetbare munt smeltend op de tong hoor je op je eigen smartphone tijdens de oversteek een verhaal dat past bij deze specifieke overtocht.

Met dank aan: Jansen Steeds Voorwaarts, Dirk Wijers, Van der Velde B.V., Rederij Thuishaven, V.O.F. Schuitema, Stichting Voetveer Veessen Fortmond, Wijhese Veer en Gemeente Zwolle

Lobke Meekes

lobkemeekes.nl

Referentiewerk