IJsselbiënnale levert bijdrage aan versterking IJsselstreek

Op 20 september 2017, in de laatste week van de IJsselbiënnale, wordt het IJsselcongres georganiseerd. Tijdens dit congres buigen professionals en geïnteresseerden zich over de vraag: wat betekenen nieuwe ontwikkelingen in ons IJssellandschap?

De IJssel is zonder twijfel de mooiste rivier van Nederland. Kunnen de wateropgave van de komende decennia en andere ruimtelijke ontwikkelingen in de IJsselvallei nog meer kwaliteit toevoegen en de identiteit van de regio nog verder versterken? Tijdens het IJsselcongres worden de kansen voor een integrale aanpak op de lange termijn samen met alle betrokken professionals, beleidsmakers en bewoners verkend.

Programma

Op het IJsselcongres zijn er presentaties van:

  • Keynote-speaker: Kim Wilkie (landschapsarchitect) over The Thames Landscape Strategy;
  • Keynote-speaker: Eric-Jan Pleijster (LOLA landscape architects) over de magie van de IJssel;
  • Adriaan Smeenk (Waterschap Vallei en Veluwe) over de lange termijn van de wateropgave
  • Jori Wolf (Staatsbosbeheer) over de historie van het landschap;
  • Ellen Wilms & Ingeborg Thoral (respectievelijk adviseur leefomgeving Tauw en atelierleider Atelier Overijssel) over de waardering van het landschap door bewoners;
  • Sharon Oldenkotte (directeur Kunst en Cultuur Cultuurfonds BPD) over het belang van kunst en landschapskwaliteit voor gebiedsontwikkeling;
  • Mieke Conijn (directeur Kunstenlab) over de reflecties van de kunstenaars op de IJsselvallei naar aanleiding van de IJsselbiënnale.

Tijdens het congres doet Nelly Kalfs (hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Oost Nederland) een oproep voor de River Award Challenge. Daarnaast zijn er diverse korte presentaties door initiatieven rondom de IJssel. Annemieke Nijhof (CEO Tauw) is voorzitter van het congres.

Het congres wil een platform zijn voor gebiedsontwikkeling van de IJsselstreek en is daarom bedoeld voor professionals en geïnteresseerden uit de vakgebieden waterbeheer, landschapsontwerp en gebiedsontwikkelingen. Aanmelden kan via congres@ijsselbiennale.nl. 

Het congres vindt plaats in De Gasfabriek (Zutphenseweg 6, 7418 AJ Deventer). Inloop 12.00 uur, start congres 13.00 uur, afsluitend drankje vanaf 17:15 uur.