Ontmoetingen bij de wilg

Een kunstproject dat deze tijd markeert, vooruitkijkt en terugblikt

Birthe Leemeijer is één van de deelnemende kunstenaars aan de IJsselbiënnale 2021. Net als veel andere culturele activiteiten werd ook de IJsselbiënnale afgelopen jaar uitgesteld. Op verzoek van Stichting IJsselbiënnale ontwikkelde Birthe Leemeijer voor dit tussenliggende jaar een speciaal project over de troost van het landschap: terwijl de wereld in razend tempo verandert, stroomt de rivier onverstoorbaar verder en het uitzicht blijft hetzelfde; of toch niet?

‘Ontmoetingen bij de wilg’ is een groeiend kunstproject dat deze tijd markeert, terugblikt en vooruitkijkt. Het kunstproject heeft als basis een reeks ontmoetingen die bij karakteristieke knotwilgen in het IJssellandschap plaatsvonden. Het project bestaat uit verschillende onderdelen:

 

Foto’s: Natascha Libbert

Birthe Leemeijer: ‘Een wilg, een leven lang geknot, heeft een vorm die sterk doet denken aan het menselijk lichaam. Het afsnijden van zijn uitlopers om de zoveel jaar over een lange periode lijkt hem te doen barsten uit zijn voegen. Tientallen jaren van groei en snoei hebben hem een eigen karakter in de vorm van een getekende stam en schors gegeven. Samen met zijn soortgenoten wortelt hij in de IJsselvallei, een landschap dat net als hijzelf is gevormd in een samenspel tussen de mens en zijn omgeving.’ 

Ze vraagt zich af wat dat samenspel heeft gebracht en zal gaan brengen. Daarvoor organiseert ze gedurende deze zomer een reeks ontmoetingen bij karakteristieke knotwilgen in het IJssellandschap. Sommige wilgen worden door haar uitgekozen, andere zijn op verzoek door anderen voorgedragen. Samen vormen zij een bijzondere en groeiende collectie van wilgen als levende sculpturen, beeldengroepen en landschapskunstwerken in de IJsselvallei.

Verhalen, observaties en bespiegelingen over het landschap zijn het onderwerp van de gesprekken tussen mensen met verschillende achtergronden bij de wilg. De gesprekken zijn terug te luisteren via een podcast.

Birthe Leemeijer heeft fotograaf Natascha Libbert uitgenodigd om de wilgen, die als zwijgende derde bij het gesprek aanwezig zijn, vast te leggen en daarbij op zoek te gaan naar hun afzonderlijke karakteristieken.

In het Kunstenlab exposeerden zij samen van 23 juli tot en met 30 augustus hun groeiende tentoonstelling. Een monumentale foto van een wilg uit de verzameling van Natascha Libbert stond centraal in een verduisterde ruimte, waar ook de gesprekken van de ontmoetingen te beluisteren waren. De foto en de podcast staan nu allemaal op deze website.

In januari 2021 wordt het project afgesloten met het planten van een nieuw wilgenbos, als herinnering aan deze tijd, waarin een virus ons leven veranderde.