Kunstenaars – Ontmoetingen bij de wilg

Over de kunstenaar Birthe Leemeijer

In langjarige projecten ontwikkelt Birthe Leemeijer (Amsterdam, 1972) kunstwerken op locatie.  Bij haar zoektocht naar het wezen en het eigene van een plek gaat zij samenwerkingsverbanden aan met mensen uit verschillende lagen van de samenleving. Zij probeert dwarsverbanden te leggen, onvermoede relaties te vinden, het denken over de omgeving open te breken en vanzelfsprekendheden te bevragen. Daarbij speelt de natuur en de waarde die we daaraan toekennen een steeds belangrijkere rol.

Ze maakte één van de fonteinen voor het project ’11 fountains’ in Friesland in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en recent realiseerde ze het kunstwerk ‘Vanishing Staircase’ in het Zocherpark in Utrecht. Haar werk ‘L’Essence de Mastenbroek’ (2005) is onlangs opgenomen in de lijst van 100 Sleutelwerken in de openbare ruimte. Leemeijer woont in Haarlem.

Birthe Leemeijer

 

Achtergrond foto door: Natascha Libbert

Over de fotograaf Natascha Libbert 

Natascha Libbert (1973, Den Haag) richt zich vaak op details, bodemstructuren, vegetatie en materialiteit. Ze heeft een voorliefde voor texturen in het landschap en zoekt hier binnen naar de invloed van de mens. Al fotograferend gaat zij in haar werk op zoek naar situaties in landschappen die zij metaforisch inzet binnen een verzameling beelden en verhalen over ons gedrag. Door de specifieke kadrering, vervreemding en moeilijk te lezen schaal wordt de paradoxale rol van de mens ter discussie gesteld.

In 2018 publiceerde zij ‘I Went Looking for a Ship’ een persoonlijk geschreven en gefotografeerd onderzoek door de maritieme ruimte vanuit IJmuiden, langs de verbouwing van de sluis, op zee, naar Noorwegen. Momenteel werkt de kunstenaar aan ‘Undermined’ – een langlopend project over landschappen onderhevig aan menselijk handelen vanuit het perspectief van ‘bodemschennis’ en klimaatverandering. ‘Undermined’ verwijst naar de soms onzichtbare invloed van de mens op de aarde, want hoewel veel zichtbaar en merkbaar is, vind je de meeste van deze landschappen in ontoegankelijke gebieden, ver weg van de meaatschappij die ze veroorzaakt.

Natascha Libbert woont in Amsterdam.

Natascha Libbert (foto: Milan Vermeulen)

Natascha Libbert (foto: Milan Vermeulen)