Jouw bezoek

Bezoek buitententoonstelling IJsselbiënnale 2023
Om de buitententoonstelling van de IJsselbiënnale te bezoeken maak je gebruik van de reisgids. Op de routekaarten uit de reisgids staat de exacte locatie van de kunstwerken en de fietsroute ernaartoe. De reisgids bevat hiernaast een uitgebreide beschrijving van alle kunstwerken, verhalen over het landschap, tips voor langs de route en nog veel meer. Met de reisgids beschik je dus over alle informatie voor een optimale beleving van de IJsselbiënnale! 

De reisgids is te koop in onze webshop. Let op: de reisgids is pas beschikbaar vanaf week 24, het betreft op dit moment dus een pre-order.
Hiernaast is de reisgids te koop bij onze startpunten en bij verschillende verkooppunten langs onze route.

Het is ook mogelijk de buitententoonstelling te bezoeken zonder gids: kunstwerkhoppen. Bij ieder kunstwerk vind je een QR-code op het informatiebord. Na het scannen van deze QR-code en het betalen van een kleine bijdrage krijg je toegang tot informatie over het kunstwerk, de kunstenaar én de route naar het vorige en volgende kunstwerk. Voor het kunstwerkhoppen begin je bij één van de startpunten, hier staat een kunstwerk of krijg je de locatie van het dichtstbijzijnde kunstwerk! 

Route en startpunten
De fietsroute van ca. 120 km is opgedeeld in 5 etappes. Deze etappes zijn van zuid naar noord aan elkaar geschakeld. Het is mogelijk de routes los van elkaar te fietsen. De etappes beginnen ieder bij een startpunt.

Etappe 1: Ellecom – Zutphen
Startpunt: Turnhal, Eikenstraat 5, 6955 JB Ellecom.
Bij dit startpunt kun je jouw reisgids aanschaffen, één van onze groepstentoonstellingen bezoeken én een kunstwerk uit de buitentoonstelling zien.

Etappe 2: Zutphen – Deventer
Startpunt: Hampshire Hotel – ’s Gravenhof Zutphen,  ‘s-Gravenhof 6, 7201 DN Zutphen. 
Bij dit startpunt kun je jouw reisgids aanschaffen. Tip: Eet meteen wat in de gezellige brasserie van Hampshire Hotel – ’s Gravenhof Zutphen!

Etappe 3: Deventer – Den Nul
Startpunt: Kunstenlab, Havenplein 20, 7411 ME Deventer.
Bij dit startpunt kun je jouw reisgids aanschaffen én een kunstwerk uit de buitententoonstelling bezoeken. Tip: Bekijk ook meteen de tentoonstelling van het Kunstenlab!

Etappe 4: Den Nul – Zwolle
Startpunt: Infocentrum IJssel Den Nul, Rijksstraatweg 109, 8121 SR Den Nul.
Bij dit startpunt kun je jouw reisgids aanschaffen. Tip: bekijk ook meteen de expositie van het infocentrum IJssel!

Etappe 4: Zwolle – Kampen
Startpunt: IJsselcentrale Harculo, IJsselcentraleweg Zwolle.
Bij dit startpunt kun je jouw reisgids aanschaffen, één van onze groepstentoonstellingen bezoeken én een kunstwerk uit de buitententoonstelling zien.

Bezoek Nevengeul programma IJsselbiënnale 2023
Gedurende de zomer zijn er langs onze route – naast de buitententoonstelling – tal van activiteiten te beleven. Tentoonstellingen, educatieve opdrachten, optredens, duurzame bodem initiatieven en workshops rondom cultuur, landschap, water, bodem en duurzaamheid. Alle informatie hierover vind je hier. 

Toegankelijkheid
Fiets
De route van de IJsselbiënnale is een fietsroute. De routekaarten in deze reisgids leiden je door het landschap van de IJssel langs alle kunstwerken en startlocaties. De route gaat grotendeels langs fietsknooppunten.  

Auto
Voor wie niet in de gelegenheid is om met de fiets de route te bezoeken is er na aanschaffing van een reisgids een autoroute-beschrijving op te vragen via info@ijsselbiennale.nl. Hierin staat ook informatie over parkeren, toegankelijkheid voor mindervaliden etc. 

Fietsverhuur
Wist je dat de meeste bezoekers de IJsselbiënnale per fiets afleggen? Fietsen is niet alleen goed voor je, maar het is ook een leuke manier om de omgeving te verkennen. Langs de route zijn er allerlei mogelijkheden om een fiets te huren. Tal van ondernemers verhuren fietsen en e-bikes. Zij staan graag voor je klaar. Kom je per trein? Dan is er de OV-fiets. Voor het huren daarvan heb je een persoonlijke OV-chipkaart en een (gratis) OV-fietsabonnement nodig (zie ns.nl). Wil je een etappe alleen stroomafwaarts fietsen dan kun je tegen een vergoeding je fiets huren bij het ene station en inleveren bij een ander station.

Heeft u interesse in het bezoeken van de IJsselbiënnale per fiets maar komt u niet uit de buurt of heeft u geen fiets beschikbaar? Op verschillende plekken dichtbij de route kunt u een NS OV-fiets huren. Ideaal als u met de trein komt om de IJsselbiënnale te bezoeken. Hiervoor heeft u alleen een persoonlijke OV-chipkaart en een (gratis) OV-fietsabonnement nodig. Het OV-fietsabonnement kunt u eenvoudig op uw OV-chipkaart zetten via de website van NS.

Als u al een OV-fietsabonnement heeft kunt u direct een OV-fiets huren voor €4,45 per 24 uur. De locaties nabij de kunstroute waar u een OV-fiets kunt huren zijn:

 • Station Deventer Centraal. Openingstijden 05:00 – 00:55.
 • Deventer Boerhavelaan. Openingstijden 24u (dit is een onbeheerde fietsenstalling).
 • Station Zutphen. Openingstijden 05:30 – 01:10.
 • Station Zwolle Centraal. Openingstijden 05:05 – 01:30.
 • Zwolle Hanzeland. Openingstijden 05:05 – 01:30.
 • Station Brummen. Openingstijden 24u (dit is een onbeheerde fietsenstalling).
 • Station Lochem. Openingstijden 24u (dit is een onbeheerde fietsenstalling).
 • Station Olst. Openingstijden 24u (dit is een onbeheerde fietsenstalling).
 • Station Wijhe. Openingstijden 24u (dit is een onbeheerde fietsenstalling).
 • Station Kampen. Openingstijden 05:45 – 00:45.
 • Station Dieren. Openingstijden 24u (dit is een onbeheerde fietsenstalling).

De kosten voor het huren van een OV-fiets zijn €4,45 per 24 uur (tot maximaal 72 uur). Na 72 uur betaalt u per 24 uur een toeslag van €5. Wilt u een OV-fiets terugbrengen op een andere locatie als waar u de fiets gehuurd heeft? Dat kan ook, maar daarbij betaald u wel een toeslag van €10. Kijk voor meer informatie over het huren van een OV-fiets op www.ns.nl/deur-tot-deur/ov-fiets/

Naast OV-fietsen zijn er in de omgeving ook verschillende ondernemers waar u een fiets kunt huren voor een dag, of voor een week. Het voordeel hiervan is dat u ook een e-bike kunt huren om de kunstroute mee af te leggen, mocht u behoefte hebben aan wat meer comfort. Om het u makkelijker te maken hebben we hieronder een kort lijstje met enkele bedrijven voor u op een rijtje gezet.

 • Veluwe deelfiets: Bij Veluwe Deelfiets kunt u een e-bike huren die u op andere locaties weer terug kunt brengen. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op hun website: www.veluwedeelfiets.nl

Natuurlijk zijn er nog veel meer bedrijven die fietsen verhuren, hieronder nog een kleine selectie. Naast deze bedrijven zijn er nog tal van andere ondernemers in de IJsselvallei waar u een fiets of e-bike kunt huren.

 • Fietsverhuur Bronckhorst in Bronckhorst
 • Fietsen van Stenis in Zutphen
 • IJsselbikes verhuur in Schalkhaar
 • Roto Tweewielers in Deventer
 • Ripperda tweewielers in Olst
 • Gait Richter in Zwolle