Øy

Helemaal uit Noorwegen komt het duo Øy naar Nederland voor de IJsselbiënnale. Øy is een duo bestaande uit tapdanseres Janne Eraker en elektronische muzikant Kristoffer Lislegaard.

Het geluid van Øy strekt zich uit van dromerig, mysterieus en filmisch, via dansbaar, ritmisch en groovy, tot intens en noisy. Eraker en Lislegaard creëren muziek om in te verdwijnen en presenteren een geluidswereld waarin je je eigen beelden kunt dromen.

Met Øy brengt Janne Eraker 4 augustus ‘Sikte på 10’ uit, de achtste single van het tapdansalbum ‘Movements for Listening’, uitgebracht door Deventers platenlabel Esc.Rec. Kristoffer en Janne creëren hiermee compleet nieuwe en eigenzinnige muziek met zijn elektronische muziek en haar tapdansen. Denk aan veel lagen, filmische soundscapes, stevige beats met versterkte kleine geluiden die bijna grotesk worden. 

De muziek is gebaseerd op een conceptuele samenwerking. Naast hun eigen geluiden verbinden ze de menselijke tapdans met elektronische processen. Het geluid van Eraker’s tapdans wordt naar de elektronica gestuurd en gebruikt door Lislegaard om elektronische parameters te moduleren, sequencers te triggeren, of als geluidsbron voor bewerking en sampling.

Precies hoe het geluid van de taps interacteert met de elektronica wordt live ter plekke geprogrammeerd als onderdeel van de performance. Het resultaat is een tweezijdige communicatie waarbij ze allebei reageren op wat de ander bijdraagt. De focus van hun samenwerking is om samen te werken als één complexe eenheid of als twee volledig gescheiden delen, de veranderingen tussen deze twee staten brengen een breed scala aan dynamische variatie in hun artistieke expressie.

Dit concert vindt plaats in de voormalige Senzora fabriek in Deventer; een rauwe industriële locatie aan de rand van het centrum van Deventer.
Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door De Perifeer/Esc.rec

SHOW:
Datum: 26-08-2023
Locatie: Senzora, Deventer
Adres: Raamstraat 8, 7411 CW Deventer
Tijd: 16:00 uur
Tickets: https://www.ticketkantoor.nl/shop/oy

Instagram
Meer informatie
Album