Robin Scherpen

Het verhaal van klassiek gitarist Robin Scherpen is er een van donker en licht. Door een aandoening aan zijn ogen was hij niet meer in staat om zijn partituren te lezen. Een even gewaagde als geslaagde oogoperatie dwong hem om bij zijn herstel een behoorlijke tijd in een donkere kamer te verblijven. Op pure intuïtie heeft hij daar zijn scheppingsdrang aangescherpt en zette hij de eerste stappen in het componeren. Daar is nu het album ‘For The Unseen’ uit voortgekomen. Er gloorde licht aan het einde van de tunnel.

Altijd al breed georiënteerd, begon hij met het arrangeren van Zuid-Amerikaanse muziek. ‘Auditief bracht ik orkestpartijen terug naar sologitaar,’ Dat lukte bijzonder goed. ‘Stap voor stap ben ik toen gaan componeren, alles op gehoor en in ultieme vrijheid.’

Aan het einde van die periode in eenzame afzondering in het duister begon hij beter zicht te krijgen in zijn linkeroog en had hij de fundering geschreven van een elftal composities waarmee hij verder moest kunnen. De fundamenten voor een eigen album lagen er.

In de lockdown waar hij weer de ruimte vond, is Scherpen zich gaan bezighouden met de schetsen van zijn composities die hij nog had liggen. De hele wereld viel stil, het was het perfecte moment ervoor. ‘In alle rust ben ik die stukken gaan concretiseren. Ik werk nog steeds zo aan die muziek als toen ik eraan begon. Sterker nog: ik omarm het zelfs. Ik trek me terug in een donkere ruimte en laat de muziek zijn weg vinden,’ zegt de man die blij is dat hij tegenwoordig naast de mooie wereld ook zijn gezinnetje kan zien. De track Son is opgedragen aan zijn zoontje van 2.

Scherpens artistieke proces moge dan uit noodzaak geboren zijn, maar het heeft tot een nieuw, bevrijdend inzicht geleid: ‘Muziek is een taal. Die hoeft niet per definitie begrepen te worden om effectief te zijn. Het gesproken woord moet je eerst kennen voor begrip. Bij muziek hoeft dat niet. Een partituur is niets meer dan een hulpmiddel om muziek inzichtelijk te maken.

Het album ‘For The Unseen’ is een eerbetoon aan die afgesloten periode en het besef dat intuïtie het enige is wat hij nodig heeft om te kunnen bestaan als artiest. ‘Zonder visuele ruis voel ik de volledige vrijheid om vanuit het hart te componeren.’ In de muziek, die er uit voortgevloeid is, neemt hij zijn publiek mee in het donker en weer terug het licht in. Hij vraagt hen zo af en toe hun ogen te sluiten, want vaak zien we zo veel meer zonder te kijken. Dat verhoogt de invoelbaarheid van zijn even aangrijpende als inspirerende verhaal.

Dit optreden wordt mede mogelijk gemaakt door Hedon Zwolle

SHOW:
Datum: 09-09-2023
Locatie: Juffrouw Duurzaam, Zalk
Adres: Venedijk Zuid, 8278 AD Kamperveen
Tijd: 16:00 uur
Tickets: https://www.ticketkantoor.nl/shop/robinscherpen

Instagram
Spotify