Proeftuin Kunst+Landschap

 

Kunst en de noodzakelijke transitie van ons landschap

Kunst is een krachtig middel om complexe vraagstukken te verbeelden, te ervaren, bespreekbaar te maken en te begrijpen. Zo ook de complexe vraagstukken die spelen in ons landschap dat onder druk staat door de (noodzakelijke) transities voor een duurzame leefomgeving.

Kunst +Landschap

In het project “Proeftuin Kunst+Landschap” onderzoeken we samen met een aantal andere kunstorganisaties hoe we beeldende kunst kunnen inzetten om deze transities mee vorm te geven, hoe de karakteristieke kwaliteiten van de verschillende landschapstypes in deze regio zichtbaar gemaakt kan worden en hoe we bewoners en bezoekers hierbij kunnen betrekken. Naast het delen van kennis en gezamenlijke publiciteit worden er ook tien tijdelijke kunstopdrachten gerealiseerd: vijf kunstwerken bij de IJsselbiënnale (van Sachi Miyachi, Alphons ter Avest, Birthe Leemeijer, Ole Nieling en een kunstwerk van Elmo Vermijs in opdracht van Kunstenlab), één bij Kunstwegen (door John Isaacs), een kunstproject van Het Koelhuis (door Louise te Poele) en één van ACEC (door Marcel Smink). Daarnaast zijn er twee kunstopdrachten ontwikkeld die deze zomer te zien zijn bij Sonsbeek Internationaal (door Raumlaborberlin en Farkhondeh Shahroudi). Ook werken we samen en wisselen we kennis uit met de kunstroute Into Nature in Drenthe.

Acht kunstwerken liggen in de IJsselvallei en zijn in de reisgids opgenomen.

We kunnen dit programma realiseren dankzij bijdragen vanuit gemeente Zutphen, Apeldoorn en Deventer, provincie Overijssel en Gelderland en het rijk.

Ode aan het Landschap
De IJsselbiënnale en de Proeftuin Kunst+Landschap vallen prachtig samen met het landelijke themajaar ‘Ode aan het landschap’. Via tal van kunstprojecten, verrassende excursies, prikkelende ervaringen en tentoonstellingen zet Ode aan het Landschap een jaar lang de diversiteit van het Nederlandse landschap vol in de spotlight.