Ode aan het landschap

Ode aan het Landschap

2021 is uitgeroepen tot het landelijk themajaar ‘Ode aan het landschap’. Via tal van kunstprojecten, verrassende excursies, prikkelende ervaringen en tentoonstellingen zet Ode aan het Landschap een jaar lang de diversiteit van het Nederlandse landschap vol in de spotlight. Daar sluit de IJsselbiënnale als een van de partners natuurlijk mooi bij aan. Ga vooral óók eens op een spannende blind date en ervaar de prachtige verhalen van de andere partners die dit themajaar mogelijk maken: Stap in het landschap, laat je omarmen en beleef het met al je zintuigen!

Tip: Binnenkort worden de eerste kunstwerken gerealiseerd als onderdeel van de Silo Art Tour. Of laat je inspireren op een van de fietstochten langs het 17e-eeuwse netwerk van Kerkepaden in de Achterhoek.

Kunst en de noodzakelijke transitie van ons landschap

Kunst is een krachtig middel om complexe vraagstukken te verbeelden, te ervaren, bespreekbaar te maken en te begrijpen. Zo ook de complexe vraagstukken die spelen in ons landschap dat onder druk staat door de (noodzakelijke) transities voor een duurzame leefomgeving.

Kunst +Landschap

In het project “Proeftuin Kunst+Landschap” onderzoeken we hoe we – met de evenementen Sonsbeek Internationaal, Into Nature – beeldende kunst kunnen inzetten om deze transities mee vorm te geven, hoe de karakteristieke kwaliteiten van de verschillende landschapstypes in deze regio zichtbaar gemaakt kan worden en hoe we bewoners en bezoekers hierbij kunnen betrekken. Naast het delen van kennis en gezamenlijke publiciteit worden er ook tien tijdelijke kunstopdrachten gerealiseerd: vijf kunstwerken bij de IJsselbiënnale (van Sachi Miyachi, Alphons ter Avest, Birthe Leemeijer, Ole Nieling en een kunstwerk van Elmo Vermijs in opdracht van Kunstenlab), één bij Kunstwegen (door John Isaacs), een kunstproject van Het Koelhuis (door Louise te Poele) en één van ACEC (door Marcel Smink). Daarnaast zijn er twee kunstopdrachten ontwikkeld die deze zomer te zien zijn bij Sonsbeek (door Raumlaborberlin en Farkhondeh Shahroudi).

Acht kunstwerken liggen in de IJsselvallei en zijn in de reisgids opgenomen.

We kunnen dit programma realiseren dankzij bijdragen vanuit gemeente Zutphen, Apeldoorn en Deventer, provincie Overijssel en Gelderland en het rijk.