05.08.2023 Beeldende kunst, Hanzejaar, Workshops

Masterclass poëtisch activisme door Münsterkunstenaar Ruppe Koselleck

Hanze x IJB

Kunstenaar Ruppe Koselleck (1967) noemt zichzelf een poëtisch activist. Zijn langlopende project ‘Takeover BP’ is deze zomer te zien in de tentoonstelling ‘Shared (s)oil‘, in de IJsselcentrale Harculo. Voor dit project verzamelt hij al sinds 2001 olie en teer van stranden en maakt daarmee kunstwerken. Voor elk werk dat hij verkoopt, koopt hij een aandeel in oliegigant BP met als doel om uiteindelijk het bedrijf van binnenuit over te nemen en stil te leggen.

Ruppe Koselleck geeft de masterclass ‘chances and possibilities of poetic activism’: een sticker masterclass waarin conceptuele strategieën en artistieke experimenten in de openbare ruimte centraal staan. De masterclass zal beginnen met een korte kennismaking en een introductie in poëtische en performatieve strategieën voor kunst in de openbare ruimte. Daarna volgt een gezamenlijke lunch (deze zit bij de prijs van de masterclass inbegrepen). Na de lunch volgt het praktische gedeelte van de masterclass waarin je eigen, zelfklevende kunstwerken ontwikkeld waarmee je interventies pleegt in de openbare ruimte.

De tentoonstelling ‘Shared (s)oil‘ brengt het werk van vijf kunstenaars uit Münster samen, die allemaal op een eigen manier reflecteren op de invloed van de mens op de natuur. De tentoonstelling zet de bestaande Hanze-connectie tussen de steden Zwolle en Münster in om te focussen op de urgente, gedeelde vraagstukken – de gemeenschappelijke grond – die deze twee gebieden verbindt. Kunst kan namelijk een sterke katalysator zijn om nieuwe ideeën, verbindingen en gesprekken op gang te brengen. Met die onderlinge uitwisseling in het achterhoofd worden er deze zomer drie masterclasses georganiseerd waarbij kunstenaars ervaringen en technieken uit hun artistieke praktijk delen.

Haal je tickets via de groene ‘naar de website’ knop!

NB: de voertaal van deze masterclass is Engels.
NB: voor de masterclass heb je een telefoon nodig waarmee je foto’s kunt maken.

Naar de website

Organisator

Masterclass duur: 11:00 – 14:30 inclusief lunch

Locatie: Centrale Harculo, IJsselcentraleweg, Zwolle

tickets normaal: 15,- + 0,80 servicekosten, inclusief lunch

tickets studenten: 10,0 + 0,80 servicekosten, inclusief lunch