19.06.2021 — 19.09.2021 Beeldende kunst

PREVIEW

Museum EICAS preview

Museum EICAS Preview toont werken van verschillende kunstenaars tijdens de IJsselbiënnale:

Op de begane grond staat de maquette van Cassandra’s oog, een weergave van het paviljoen, dat Esther Kokmeijer speciaal maakte voor de IJsselbiënnale 2021. Het paviljoen is te vinden in het overloopgebied van de IJssel, naast de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Deventer. Cassandra’s oog is geïnspireerd op godendochter Cassandra, het Pantheon van Rome, de Cyanometer en de beleving van onze natuurlijke omgeving in een veranderend landschap en tijd.

 De Cyanometer, in 1789 ontwikkeld door de Zwitser Horace-Bénédict de Saussure, meet de blauwheid van de lucht. Deze inspiratiebron verwerkte Kokmeijer in Cassandra’s oog.

Jonas Snijder: krijttekeningen die in het IJssellandschap gemaakt zijn tijdens een werkperiode in de lente van 2020 langs de oevers van de IJssel.

Ria Geerdink & Onno Dirks:  “ .. een prachtig serene horizon van achttien gezamenlijke werken, waarbij Dirks en Geerdink zich op elkaars werk hebben gebaseerd. Dirks heeft een glasobject van Geerdink gefotografeerd en zij heeft deze foto’s zo geraffineerd in de toon van de foto betekend dat je nauwelijks kunt zien wat tekening is of foto .. Wat denk je te zien, wat zie je echt?” Dora Brandt,  tekst Schouwburg Hengelo

Geja Nieuwenhuis & Dik Windhouwer: de film ‘Van Deventer naar Wijhe is langer dan 37 meter’. Een impressie van de uiterwaarden langs de westelijke IJsseloever. Met grafietstift heeft Nieuwenhuis deze reis vastgelegd. Windhouwer, fotograaf reproduceerde het kunstwerk tot een animatie. Deze samenwerking leidde tot een creatieve kruisbestuiving.

Duur: 30 min en toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Organisator

locatie:
Museum Eicas preview
Polstraat 6a
Deventer

06 42 84 27 79
info@eicas.nl

geopend van di t/m zo 10.00 – 17.00 uur